Predstavljena mogućnost zapošljavanja slijepih i slabovidnih osoba

Na izradi pristupačne internetske stranice Udruge slijepih Zagreb radila su dva mlada hrvatska web developera, Nikola Ivančić i Josip Bukal koji su ovom prilikom predstavili metodologiju izrade internetskih stranica prilagođenih slijepim i slabovidnim osobama

Press materijal

U prostorijama Zgrade sindikata Zagreb predstavljena je mogućnost zapošljavanja slijepih i slabovidnih osoba Udruge slijepih Zagreb u sklopu provedbe Direktive o pristupačnosti internetskih stranica i mobilnih aplikacija tijela javnog sektora koja će, prema javno dostupnim informacijama, stupiti na snagu 23. rujna 2018.

U sklopu provedbe ove Direktive bit će pokrenut projekt certificiranja internetskih stranica u koji će aktivno biti uključene slijepe i slabovidne osobe koje su u Udruzi slijepih Zagreb završile odgovarajući edukativni program. Inicijativa za pokretanje projekta certificiranja internetskih stranica nastala je u suradnji agencija za komunikacijski menadžment Apriori Worlda iz Hrvatske i Taktika iz Slovenije, koja je ovaj proces započela prije godinu dana.

Press materijal
Press materijal

 

 

 

 

 

 

Osim zapošljavanja slijepih i slabovidnih osoba, cilj projekta je potaknuti javni i privatni sektor na implementaciju pristupačnih internetskih stranica i mobilnih aplikacija u nadi da Hrvatska u sljedeće dvije godine bude među prvim europskim državama koje će uskladiti digitalne platforme prema ovoj europskoj Direktivi te tako podići razinu društvene odgovornosti.

Uime Udruge slijepih Zagreb, prisutnima se obratio izvršni direktor Goran Denis Tomašković, a izgled i funkcionalnost pristupačne internetske stranice Udruge prezentirali su njezin član, gospodin Zvonimir Stenečić te gospođa Miljana Kastratović, izvoditeljica projekata.

Press materijal

Na izradi pristupačne internetske stranice Udruge slijepih Zagreb radila su dva mlada hrvatska web developera, Nikola Ivančić i Josip Bukal iz tvrtke CodeVision Studio, koji su ovom prilikom predstavili metodologiju izrade internetskih stranica prilagođenih slijepim i slabovidnim osobama.

Na konferenciji je najavljeno da će radi sudjelovanja na natječajima europskih fondova i ostvarivanja međunarodne suradnje biti osnovan Institut za digitalnu transformaciju.

 

Press materijal