Predsjednik Josipović otvorio Lipovljanske susrete

Autor: Sarah Srdar 8/25/2013 12:01

Sasvim je logično da upravo prostor na kojem uz većinsko hrvatsko stanovništvo žive pripadnici 13 nacionalnih manjina bude domaćin susreta na kojima se isprepliću kultura, tradicija i običaji nekoliko naroda. Tako su po četvrti put pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovića, Hrvatskog sabora i sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel organizirani Lipovljanski susreti.

– Kušao sam neka tradicionalna jela nacionalnih manjina koja su mi se jako svidjela. Kao i uvijek u Lipovljanima, osjećam se dobrodošlo, a ova je manifestacija iz godine u godinu biti sve važnija jer je zajednički život nešto najznačajnije što možemo ponuditi – rekao je Ivo Josipović i otvorio Lipovljanske susrete.

Za prostor Lipovljana sve je važniji turizam

-.-Sarah Srdar-.-Riječ je o manifestaciji nacionalnih manjina koje su pravo bogatstvo ovog prostora, a odvijaju se u pitomom mjestu nedaleko Kutine kojemu je danas sve važniji turizam. U skladu s tim, otvorena je i Slovačka etno kuća.

– Uloženo je pet godina truda i 35 tisuća eura u projekt. Cilj Slovačke etno kuće je spasiti materijalne predmete ovog prostora od zaborava, a koji svjedoče o doseljavanju i načinu života slovaka na području Lipovljana i okolice od 1890. godine – objasnio je Josip Krajči, predsjednik Matice slovačke Lipovljani.

‘Treba educirati manjine, ali i većine’

U Osnovnoj školi Josipa Kozarca održan je i okrugli stol na temu ‘ Nacionalne manjine u uvjetima nakon ulaska RH u EU’, a uvodni govor održao je Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske.

– Prava nacionalnih manjina predstavljaju posebno područje. Živimo u vremenima kada se promjene dgađaju munjevitom brzinom i stoga svi zajedno moramo educirati manjine, ali i većine. Napala nas je budućnost i ne možemo se više baviti prošlošću – kazao je Tolnauer.

Lipovljanski susreti trajat će do 25. kolovoza za kada je planiran sportski i zabavni program.