Pozivamo sve umirovljenike da nas podrže

Radnički sindikat HZMO

Autor: Valentina Jarnjak Glavaš 6/13/2013 15:37

Zbog neuspješnog mirenja s Vladom Republike Hrvatske Radnički sindikat Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje najavio je štrajk upozorenja za petak, 14. lipnja s početkom radnog vremena Zavoda u osam sati.

– Pozivamo sve umirovljenike koji koriste usluge Područnog ureda HZMO-a Zagreb da sutra ne dolaze i neka nam pruže podršku jer ne borimo se samo za naše plaće već i za buduće mirovine – istaknula je Višnja Stanišić, predsjednica Radničkog sindikata HZMO-a.

Radnički sindikat traži da im se vrati uzeto, a to je dodatak na staž koji im je ukinut prošle godine u mjesecu prosincu, a najviše ih smeta neravnopravnost u odnosu na ostale zaposlenike javnih i državnih službi.

– Potpisan je sporazum između Vlade RH i Sindikata državnih i javnih službenika kojim se Vlada obvezala da više neće smanjivati plaće i dodatke na staž, ali mi smo jedina javna služba koja je bez tih dodataka u potpunosti ostala – ističe Višnja Stanišić.

U Radničkom sindikatu ističu da je njihov resorni ministar, Mirando Mrsić, nedosljedan, nesposoban i upitne vjerodostojnosti te su zatražili i njegovu ostavku.

– Obzirom da je naš resorni ministar u samo godinu dana dokazao da je stručnjak za područje mirovinskog sustava, radnog zakonodavstva, ustavnog prava i ekonomske politike, predlažemo da ga se, s obzirom na njegovo stvarno zvanje, premjesti u ministarstvo zdravlja te da pojasni svojim kolegama lječnicima da oni nisu ništa posebno, baš kako je to učinio nama – ogorčeno je istaknuo zamjenik predsjednice Radničkog sindikata Petar Jeknić.

Iz Sindikata također poručuju da je sutrašnji štrajk samo prvi u nizu na koji su spremni ako se ne udovolji njihovim zahtjevima, te da su spremni organizirati ga svaki mjesec u cijelom Hrvatskoj, usprkos zaplašivanju i prijetnjama kojima su, kako tvrde, izloženi.