Povorka ponosa koja zahtijeva svoja četiri zida

Objavljen je proglas 21. Povorke ponosa LGBTIQ+ zajednice, osoba i obitelji, koja se održava u Zagrebu 4. lipnja. Povorka je krovni događaj kojim se zaključuje Mjesec ponosa, čije je obilježavanje počelo 17. svibnja.

Tako će pripadnici i pripadnice LGBTQ+ zajednice i ove godine ponosno koračati već tradicionalnom rutom: Rooseveltov trg – Frankopanska – Trg bana Josipa Jelačića – Jurišićeva – Draškovićeva, a povorka završava u parku Ribnjak. Ribnjak posebno za priliku Zagrebačkog Pridea postaje ,,Park ponosa”.

Ovogodišnja Povorka svakako je posebna jer se 2022. obilježava 20 godina od prvog Pridea u Zagrebu.
Povodom Povorke posebno se ističe nedostatak LBGTQ prostora u Zagrebu – kulturnog i društvenog centra kojim bi Grad Zagreb prepoznao potrebu zajednice za prostorom koji, osim što bi bio sigurno mjesto, iznimno unaprijedio društveni i kulturni život u metropoli.

Takav prostor bio bi sigurno mjesto okupljanja naše zajednice, ali i mjesto izražavanja naših težnji, identiteta, kvir kulturnih praksi i umjetničkih izričaja, znanstvenog i istraživačkog rada. Bilo bi to uključivo mjesto druženja, razmjene znanja, ideja i mišljenja; utočište u kojem bismo uvijek bili_e dobrodošli_e, prihvaćeni_e i podržani_e. Jer mi možemo i moramo biti jednakovrijedan dio našeg grada.
Sad je vrijeme da počnemo graditi naš prostor: LGBTIQ+ centar u kojem ćemo se osjećati sigurno, slobodno, kreativno i veselo svaki dan u godini, naša četiri zida. I to su jedina četiri zida na koja pristajemo!” – stoji u službenom proglasu.

Zagrebački Pride ove godine očekuje i zabavni program koji se održava u ,,Parku ponosa”, gdje će nastupiti brojni izvođači, među kojima se nalazi drag kolektiv House of flamingo i miljenica generacije Z Tam.