Povećani interes u prometnim školama zbog taksija

Autor:: Dorijan Jurišić 1/13/2011 13:29

Škola za cestovni promet bilježi sve veći interes za tečaj prekvalifikacije za zanimanje vozača koji kreće početkom veljače, potvrdio nam je ravnatelj škole Vedran Nola. Razlog povećanom interesu su nova radna mjesta vozača u Zagrebu zbog konačne liberalizacije taksi tržišta.

-.-Stjepan Marković-.-U Gradskoj upravi su smekšali pravila kako bi se mogla provesti liberalizacija tržištaIako je u natječaju navedeno kako je jedan od uvjeta za dobivanje licence da vozači imaju završenu prometnu školu, zbog nedostatka takvih na tržištu rada, Gradskom uredu za promet biti će dovoljno donijeti samu potvrdu upisa na tečaj prekvalifikacije. Na taj način je riješen taj problem i uklonita mogućnost da natječaj propadne zbog nedostatka vozača.

Tečaj će trajati od pet do šest mjeseci

– Obzirom na situaciju na tržištu rada, odlučili smo smekšati pravila – rekao nam je još u prosincu naš sugovornik iz gradskog ureda za promet.

Taj tečaj bi prema nekim najavama trebao trajati pet do šest mjeseci, a jedina prepreka mogao bi biti novac. Naime, tečaj će koštati 4000 kuna.

–  Cijena prekvalifikacije po kandidatu iznosi oko 4000 kuna, što opet ovisi o razlici predmeta koju kandidat treba položiti. Jedini uvjet za upisivanje škole je da kandidat ima završenu trogodišnju ili četverogodišnju srednju školu – kaže nam ravnatelj škole za cestovni promet Vedran Nola.

-.-Jabuka.tv-.-Minovski kaže da neće svojim vozačima plaćati prekvalifikacijuKosta Minovski iz Cammea nam je u razgovoru rekao da je uspostavio kontakt sa Školom za cestovni promet, ali samo u smislu informacija o broju polaznika te škole, te o mogućim kandidatima za dobivanje posla u njegovoj firmi. Navodi da nema namjeru plaćati tečaj kandidatima, već da će nekolicinu njih, koji su se svojevoljno i o svom trošku prijavili na školovanje, po završetku prekvalifikacije i zaposliti. Kosta navodi da će za 60 do 70 dana iz te škole izaći dovoljan broj vozača te da će s time doseći brojku od 180 do 200 vozača, što smatra dovoljnim.

Cijena prekvalifikacije ovisi o broju predmeta i ispita

Visoka cijena tečaja će sigurno odbiti mnoge kandidate koji ih neće moći platiti, a teško za očekivat da će tvrtke plaćati prekvalifikacije vozačima. Potencijalnim vozačima to nisu svi troškovi oni još moraju Gradu platiti 700 kuna za poseban ispit o poznavanju grada i njegovih znamenitosti. Tako bi potencijalni vozač koji nema potrebne kvalifikacije morao investirati do 5000 kuna kako bi uopće mogao raditi taj posao.

Činjenica da će toliko morati investirati odbiti će mnoge kandidate te će ostati samo oni koji to planiraju duže raditi taj posao. Teško je za očekivati da će netko investirati u prekvalifikaciju te dati otkaz nakon mjesec dana. Iz toga se može zaključiti da će zbog ovog propisa indirektno profitirati vlasnici taksi poduzeća jer će im se za posao prijavljivati samo ozbiljni kandidati.