9. SJEDNICA GSGZ: U tijeku je Odluka o komunalnom redu, građani neće snositi dodatne troškove – poručio je Bandić!

Osim Odluke o komunalnom redu, raspravljat će se i o smanjenju plaća gradskim službenicima, određivanju poslova prijevoza pokojnika koji se financiraju iz gradskog proračuna, kupnji Gradskih podruma, ali i davanju koncesije za pražnjenje septičkih jama

Buran je bio Aktualni sat 9. po redu sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba. Poslovnik se kršio i po nekoliko puta.

– Dva su načina rješenja ovog problema, jedan je da se čvrsto držimo Poslovnika, svakog članka i svake stavke i drugi je da budemo fleksibilniji. Pojedini gradski zastupnici žele tumačiti Poslovnik Gradske skupštine, što nije u njihovoj ingerenciji, jer da bi to mogli, moraju biti predsjednici Skupštine. Pozvat ću predstavnike svih Klubova da budemo korektni, da se maksimalno držimo Poslovnika jer ću u suprotnom biti prisiljen držati ga se decidirano, zbog čega , bojim se, mnogi neće imati priliku reći ono što inače govore ovdje za govornicom – poručio je predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Andrija Mikulić.

Na dnevnom redu današnje sjednice našle su se i neke točke o kojima se u javnom prostoru raspravljalo i danima ranije. Jedna od njih je i Prijedlog izmjene Odluke o komunalnom redu. Na sreću građana Grada Zagreba, oni neće morati snositi dodatne troškove te Odluke, odnosno zaključavanje smetlarnika ili postavljanje kaveza na zelene otoke, već će se to financirati iz gradske blagajne.

– Ne znam je li to na sreću ili ne, to je jednostavno razumno. Nema smisla da kaveze oko spremnika za otpad financiraju građani. Grad, odnosno podružnica koja to predlaže, neka preuzme na sebe. Stanovnici Grada Zagreba ionako previše uplaćuju u Proračun da bi im ovo bio još jedan od novih nameta – kazao je Andrija Mikulić.

– Nastavak je to ionako loše odluke o razvrstavanju otpada, jer ne mogu ni zamisliti kako će izgledati centar grada s tim kavezima ispred svakog ulaza – izjavio je gradski zastupnik Renato Petek.

– Tražili smo da građani ne plate ono što su zapravo već platili, odnosno tamo gdje bi se kavezi trebali raditi na javnoj površini, neka plati Grad Zagreb – rekao je gradski zastupnik Saša Molan.

– Iz ovog se vidi da Gradska uprava opet ne zna što radi, tapka u mraku na istom mjestu – poručio je gradski zastupnik Tomislav Tomašević.

– Sama ideja kaveza mi je nerazumljiva i taj cijeli princip čuvanja kanti za smeće. Milan Bandić već godinama donosi masu odluka pozivajući se na socijalnu osjetljivost, no ova mi je u potpunosti nerazumljiva – poruka je gradskog zastupnika Tomislava Stojaka.

Uporan je tako gradonačelnik Grada Zagreba i sa smanjenjem plaća svojim zaposlenicima u Gradskoj upravi.

– To je njegovo pravo kao gradonačelnika. Ono što smo mi učinili prošli put, učinit ćemo i ovaj – nećemo podržati tu odluku jer je populistička. Znate zašto? On daje prijedlog da se svima smanji plaća osim Uredu gradonačelnika. Pa neka krene od sebe! – poručio je Mikulić.

– Radi se o populističkom potezu. Ukupna ušteda bila bi dva milijuna kuna na godišnjoj razini. Imamo brojne primjere gdje se ta dva milijuna kuna mogu uštedjeti, primjerice gradonačelnik je samo prošle godine putem Akata dodijelio 20 milijuna kuna – izjavio je Renato Petek.

– Neću podržati ovu odluku jer je riječ o populizmu. Gradoonačelnik ne pokazuje da brine o gradskom novcu, nego pokazuje nepoštovanje prema savjetnicima i pročelnicima koje je on sam izabrao. To se ne radi tako. Ako niste zadovoljni nečijim radom, onda te ljude mičete – kazao je Tomislav Stojak.

– Mi ćemo biti suzdržani. Nešto se iza toga valja, a uskoro ćemo vidjeti i što točno – rekao je Saša Molan.

Raspravljalo se tako i o navodnom pogodovanju Milana Bandića nekim tvrtkama, u ovom slučaju tvrtki Pokop d.o.o.. Od njih 25 prijavljenih na natječaj, navodno je samo ta tvrtka za pogrebne usluge udovoljavala svim kriterijima.

– Vidljivo je iz natječaja da uvjeti pogoduju samo jednoj tvrtki koja se može kandidirati. To je samo nastavak jednog stila koji se nastavlja u Gradu Zagrebu gdje se natječaj piše na način da se drugi kandidati ne mogu kandidirati – smatra Petek koji je ujedno na Aktualnom satu postavio prilično netipično pitanje.

– Posljednjih šest mjeseci postavljao sam brojna pitanja koja muče naše građane, ali sam shvatio da gradonačelnik odgovara s podsmijehom, omalovažava zastupnike, ali i novinare. Stoga sam odustao od takvog koncepta pitanja jer on na većinu njih odgovara slično. Zato sam ga pitao kako je, je li on dobro, jer obzirom na njegove postupke, čini mi se da nije. Postoje brojne njegove problematične izjave, ali i brojne informacije koje je zatajio od građana Brezovice i Podsuseda u predizbornoj kampanji, a sada ih realizira – izjavio je Petek.

Zašto je Grad Zagreb i po kojoj politici odlučio kupiti Gradske podrume zanimalo je gradsku zastupnicu Anku Mrak Taritaš.

– Nemam ništa protiv toga, no hoće li ih Grad dati u najam ili osnovati podružnicu koja će se baviti ugostiteljstvom? Ništa od toga ne znamo, sve se rješava stihijski što ukazuje na to da Grad Zagreb svojom imovinom NE UPRAVLJA – oštra je bila Mrak Taritaš.

Na red ponovno dolazi i povučena točka s prošle sjednice Gradske skupštine – Prijedlog zaključka o imenovanju Stručnog povjerenstva za koncesije za pružanje javne usluge crpljenja, pražnjenja i odvoza otpadnih voda iz sabirnih i septičkih jama.

– Od tada se apsolutno ništa nije promijenilo. Iz Vodoopskrbe i odvodnje nismo dobili nikakav odgovor. Zašto se koncesija daje privatnim poduzećima, koja će zarađivati na tome što Zagrepčani u 21. stoljeću još uvijek nemaju kanalizaciju? – pita se Tomašević.

Sjednicu Gradske skupštine možete pratiti u programu Jabuke TV.