POSJET DELEGACIJE AZERBAJDŽANA: Obišli voćnjak OPG-a Ivković koje se bavi proizvodnjom i preradom jabuka

Razlog posjete nastavak je suradnje s OPG-om Ivković koje se bavi uzgojem i preradom jabuka

Republika Azerbajdžan planira na 100.000 hektara podignuti različite voćne vrste. Po savjete, sa stručnog i znanstvenog stajališta, došli su u Hrvatsku, točnije u OPG koji se nalazi nadomak Zagreba, a na kojem raste preko 300.000 stabala jabuka. Nositelj OPG-a Ivković je Frane Ivković, koji je na poziv otišao u Azerbajdžan vidjeti njihove terene za sadnju voća, te im predložio da naprave nove nasade jabuka, lijeske, kruške, breskve i trešanja. Njegove ideje su prihvaćene, a radi se o značajnoj investiciji koja će imati povoljan utjecaj i na ondašnje stanovništvo.

– Po hektaru se ulaže od 50 do 70 tisuća eura, a uređuje se ukupno 100.000 hektara. To je projekt koji će povoljno utjecati na smanjenje siromaštva po selimo izvan Bakua. Ti ljudi sada rade za satnicu od pola dolara, to je katastrofa – objašnjava Frane Ivković.

U 2018. godini trebali bi krenuti u podizanje prvih rasadnika, a nakon toga slijedi podizanje novih nasada voća.

– Imaju idealne uvjete za voćarsku proizvodnju jer se nalaze ispod Kavkaza, slične kao i u sjevernog Italiji koja je razvila svoje voćarstvo. Jedino u čemu je problem je što kod njih u vegetacijskom razdoblju padne oko 150 do 200 litara kiše, što je premalo. Morat će koristiti neki oblik navodnjavanja – dodaje Ivković.

Grad Zagreb od 2013. godine poticajnim mjerama za OPG Ivković izdvojio je nešto manje od milijun i po kuna, te gradonačelnik Milan Bandić, koji se pridružio obilasku voćnjaka, poručuje kako vjeruju u izvrstan nastavak suradnje Azerbajdžana i uzgajivača jabuka.

– Danas me posebno veseli što smo ovdje s delegacijom Azerbajdžana, te kako stvari stoje moglo bi se dogoditi da se Hrvatska probije i u Azerbejdžan. Ako se to dogodi, evo i mene s profesorom Ivkovićem u Bakuu – najavio je Bandić.