Pogledajte tko su laureati 8. ZFF-a

Zatvaranje 8. Zagreb Film Festivala

Autor:: G.B. / ZFF 10/24/2010 18:20

Sinoćnjom projekcijom filma ‘Cirkus Columbia’, snimljenog prema romanu hrvatskog pisca Ivice Đikića, te dodjelom nagrada najboljima službeno je završio 8. Zagreb Film Festival. Tom je prilikom direktor festivala Boris T. Matić istaknuo kakom je kina u tjedan dana posjetilo 25 tisuća gledatelja, te je prodano više ulaznica nego prošlih godina.

– Posebno smo sretni što smo uz dvostruko manji kapacitet dvorana uspjeli imati toliko gledatelja. U tjedan dana prikazano je 95 filmova prikazanih u pet kino-dvorana, uz sudjelovanje 70 inozemnih gostiju – dodao je Matić.

Posebno priznanje u dugometražnoj konkurenciji pripalo je rumunjskom filmu ‘Medalja časti’ redatelja Calina Petera Netzera, a glavnu nagradu, Zlatna kolica za najbolji dugometražni film i 4000 € dobio je austrijsko-njemački ‘Pljačkaš’ Benjamina Heisenberga. Glumici Franziski Weisz nagradu je uručio predsjednik uprave Vipneta, generalnog sponzora ZFF-a, Mladen Pejković.

-.-ZFF-.-Glumica Franziska Weisz – Pitala sam se svih ovih dana što se to nalazi u ovim službenim festivalskim kolicima. Sada mi je jasno. Ekipa našeg filma večeras nije mogla biti s nama jer su doma sa svojim bebama: za vrijeme snimanja u ekipi filma rođeno je naime čak dvadesetoro djece. Jako mi je drago što ja večeras preuzimam naše 21. dijete – izjavila je Franziska Weisz preuzimajući Zlatna kolica.

Žiri za igranu selekciju, u sastavu Ludmila Cvikova, Martin Schweighofer i Adrian Sitaru, Zlatna kolica za najbolji kratki film i 1000 € dodijelili su talijanskom filmu ‘Rita’ redatelja Antonia Piazze i Fabia Grassadonie. S obzirom da nisu bili u prilici posjetiti festival, autori su se publici obratili putem video poruke. Posebno priznanje u kratkometražnoj konkurenciji dobila je Šejla Kamerić za film ‘Sreća’. Šejla je 2007. godine već nagrađena za najbolji film u kratkometražnoj konkurenciji ZFF-a.

Marina Andree Škop, Sergej Kreso i Gaby Babic, članovi žirija dokumentarnog programa, svoja su Zlatna kolica i nagradu od 1000 € dodijelili talijanskom filmu ‘Ja, moja ciganska obitelj i Woody Allen’ redateljice Laure Halilovic. Posebno priznanje dobio je estonsko-latvijski film ‘Djeca Karoste’ Janisa Jurkovskisa.

– Po sedmi put Hrvatski filmski savez u suradnji sa ZFF-om organizira scenarističku radionicu Palunko. Od dvanaest priča koje su prošle na natječaju i koje su razvijane uz pomoć mentora Dalibora Matanića, Zvonimira Jurića i Tomislava Zajeca, nagrađene su slijedeće: posebno priznanje dobile su priče ‘Služenje’ Felicite Glavaš i ‘Naranče’ Danka Delača, dok je glavnu nagradu osvojila priča ‘Dostava’ Martine Beus. Prema potonjoj će priči do slijedećeg ZFF-a biti snimljen kratki film u produkciji HFS-a – rekao je Hrvoje Laurenta, izvršni direktor ZFF-a.

Prema nagrađenoj priči autora Uroša Živanovića s Palunka 2008. snimljen je film koji je prošle godine osvojio Zlatna kolica u programu Kockice. Spomenuti autor tako je ove godine član žirija programa Kockice koji uključuje hrvatsku konkurenciju kratkog filma; osim njega žiri čini i direktor fotografije Mirko Pivčević te redatelj Hüseyin Tabak. Prema njihovoj odluci, prva Zlatna kolica pripala su Juraju Lerotiću za film ‘Onda vidim Tanju’. Lerotić je zahvalio kompletnoj ekipi koja je zaslužna za realizaciju njegova filma, a uz Zlatna kolica uručeni su mu i ključevi skutera, koji ove godine dodjeljuje tradicionalni sponzor Kockica – BUG.

Pregled svih pobjednika 8. Zagreb Film dfestivala

DUGOMETRAŽNI PROGRAM:

PLJAČKAŠ / THE ROBBER / DER RÄUBER
Benjamin Heisenberg / Austrija, Njemačka
Zlatna kolica za najbolji dugometražni film i 4000 €
‘Zbog svog suptilnog psihološkog seciranja ekstremnog ljudskog ponašanja.’

MEDALJA ČASTI / MEDAL OF HONOR / MEDALIA DE ONOARE
Calin Peter Netzer / Rumunjska
Posebno priznanje u dugometražnoj konkurenciji
‘Zbog naizgled jednostavne mješavine politike, tragedije i humora, s dozom topline i humanosti.’

KRATKOMETRAŽNI PROGRAM:

RITA
Antonio Piazza i Fabio Grassadonia / Italija
Zlatna kolica za najbolji kratki igrani film i 1000 eur. ‘Zbog svog maštovitog i kinematografskog odraza unutarnjeg svijeta jedne slijepe djevojčice.’

SREĆA / HAPPINES / GLÜCK
Šejla Kamerić / BiH, Njemačka
Posebno priznanje u kratkometražnoj konkurenciji. ‘Zbog originalnog načina na koji publiku odvodi na putovanje kroz povijest, sadašnjost i budućnost.

DOKUMENTARNI PROGRAM:

JA, MOJA CIGANSKA OBITELJ I WOODY ALLEN / ME, MY GYPSY FAMILY AND WOODY ALLEN /
IO, LA MIA FAMIGLIA ROM E WOODY ALLEN
Laura Halilovic / Italija
Zlatna kolica za najbolji dokumentarni film i 1000 eura. ‘Fascinantno je kako virtuozno i s lakoćom autorica obrađuje složenu i tešku temu. Van svih stereotipnih prikaza, izrazito jakim filmskim jezikom, ona priča intimnu storiju o odrastanju u romskoj obitelji. Film je hrabar obračun s procesima koji se događaju oko nas. On nas tjera zapitati se koliko smo zapravo tolerantni.’

DJECA KAROSTE / CHILDREN OF KAROSTA / KAROSTAS BERNI
Janis Jurkovskis / Estonija, Latvija
Posebno priznanje u dokumentarnoj konkurenciji. ‘Vizualno zapanjujuća minijatura o gradu koji nestaje. U središtu filma se nalaze zaboravljena mjesta, zaboravljeni ljudi i obitelji. Svo beznađe se manifestira kroz igru djece u kojoj nevinost i bezbrižnost ustupaju mjesto agresivnosti i surovosti. Film plijeni vrlo uobličenim i dorečenim filmskim jezikom autora.’

KOCKICE:

ONDA VIDIM TANJU / THEN I SEE TANJA
Juraj Lerotić
Zlatna kolica za najbolji hrvatski film u programu Kockice. ‘U dobroj godini za Kockice jedan se film jasno istakao od samog početka. Ne znamo zašto je ostvaren u specifičnoj formi, ali ni ne želimo znati jer funkcionira sjajno na svim razinama, prije svega kao scenarij – od čega svaki dobar film i kreće. Nagrađujemo način na koji je redatelj povezao u besprijekornu cjelinu odličnu glumu, glazbu, montažu i fotografiju, a da nas je pritom prikovao za ekran upravo pričom – višeslojnom i nepredvidivom, i jednom od najljepših ljubavnih koje smo već dugo imali prilike vidjeti. Nagrađujemo hrabrost u kojoj prepoznajemo autorski jezik koji jest jedinstven, ali je najbolje u njemu što komunicira posve univerzalno.’

ŽIRIJI
DUGOMETRAŽNI I KRATKOMETRAŽNI PROGRAM:
Martin Schweighofer, direktor Austrijskog filmskog odbora Ludmila Cvikova, direktorica programa Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu.

Adrian Sitaru, redatelj i producent

DOKUMENTARNI PROGRAM:
Marina Andree, redateljica
Sergej Kreso, novinar i redatelj
Gaby Babić, direktorica festivala goEast – Festival of Central and Eastern European Film u
Wiesbadenu

KOCKICE:
Uroš Živanović, redatelj
Mirko Pivčević, direktor fotografije
Hüseyin Tabak, redatelj