Počinju isplate pomoći Grada Zagreba umirovljenicima za listopad, objavljeni detalji

Započele isplate novčane pomoći umirovljenicima koju daje Grad Zagreb za mjesec listopad

Foto: Ilustracija

POČINJE se s isplatama novčane pomoći umirovljenicima koju daje Grad Zagreb za mjesec listopad 2021., priopćio je zagrebački Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

Pomoć umirovljenicima koju daje Grad Zagreb za mjesec listopad 2021. isplaćivat će se putem tekućih računa i putem Hrvatske pošte.

Korisnicima koji imaju otvorene tekuće račune novčana pomoć isplatit će se u petak, 15.10.2021., a korisnicima koji novčanu pomoć primaju putem Hrvatske pošte isplaćivat će se od ponedjeljka 18.10.2021.

Umirovljenici koji je nisu primili na kućnu adresu, moći će je podići u poštanskim uredima deset dana od početka isplate.

Tko sve ima pravo na pomoć?
Sukladno Odluci o socijalnoj skrbi koju je donijela Gradska skupština Grada Zagreba pravo na novčanu pomoć ostvaruju umirovljenici, državljani Republike Hrvatske koji prije podnošenja zahtjeva na priznavanje prava na novčanu pomoć umirovljenicima prebivaju na području Grada Zagreba najmanje 5 godina neprekidno, a čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 1.700,00 kn mjesečno.

Tri kategorije umirovljenika

Radi ostvarivanja prava na novčanu pomoć umirovljenici se razvrstavaju u tri skupine. U prvoj skupini su umirovljenici kojima je mirovina ili mirovina i ukupni prihod jednak ili manji od 900,00 kn mjesečno. U drugoj skupini su umirovljenici kojima je mirovina ili mirovina i ukupni prihod iznose 900,01 kn do 1.200,00 kn mjesečno. U trećoj skupini su umirovljenici kojima mirovina ili mirovina i ukupni prihod iznose 1.200,01 kn do 1.700,00 kn mjesečno.

Umirovljenici I. skupine ostvaruju pravo na 400,00 kn pomoći, mjesečno, umirovljenici II. skupine na 300,00 kn pomoći mjesečno, a umirovljenici III. skupine na 200,00 kn pomoći mjesečno.

Nakon toga roka nema retrogradne isplate pomoći za navedeni mjesec.