Počela masovna testiranja na koronu, termini se brzo pune

Proteklih nekoliko tjedana ravnatelji i djelatnici su se pripremali i potrudili da sve prođe u najboljem redu.

Foto: Ivan Novosel

Počelo je provođenje masovnih testiranja na koronavirus u Zagrebu. Prvi naručeni pacijenti točno u 9 sati došli su dati bris nosa u Domu zdravlja u Sigetu.

“Od danas kreće besplatno antigensko testiranje na 12 lokacija u gradu i kako mi rekoše kolegice, na svih 12 punktova danas i sutra su popunjeni termini, po 1200 ljudi”, izjavio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Termina je ipak ostalo u ostatku tjedna, a oni sa simptomima koji bi se htjeli testirati mogu se prijaviti online ili preko liječnika obiteljske medicine.

“Idemo sa 60 tisuća testova za početak, vidjet ćemo od interesa građana, tako ćemo povećavati broj”, dodaje prvi čovjek grada.

Kolona automobila bila je sve duža i duža, što uz popunjene termine dokazuje veliki odaziv građana.

“Testiranje je brzo, ali nam je cilj da bude i točno te pouzdano, kao i da se ne stvaraju gužve”, istaknula je ravnateljica Doma zdravlja Zagreb – Centar Antonija Balenović.

Proteklih nekoliko tjedana ravnatelji i djelatnici su se pripremali i potrudili da sve prođe u najboljem redu.

“Ako bude veći interes, naravno, možemo osigurati dodatne smjene, te duplo ili troduplo veću protočnost”, tvrdi Balenović.

Ako nalaz testiranog bude negativan, potrebno je javiti se obiteljskom liječniku koji bi, ako pacijent ima simptome, trebao utvrditi hoće li se ponovno testirati brzim ili PCR testom. Svatko tko ima pozitivan antigenski test obavezan je prvi radni dan javiti se svom izabranom liječniku obiteljske medicine, pridržavati se epidemioloških mjera te ostati u strogoj izolaciji.