Pobožni Matej vrijedi deset posto rodnog Zaprešića

Autor: Boris Matijašević 11/20/2009 8:57

Kad slijedeće godine navrši 18., Matej Delač, mladi vratar zaprešičkog Intera potpisat će profesionalni ugovor sa slavnim Chelseajem. Matejeva priča o vratarskim počecima i budućem angažmanu više zvuči kao holivudski scenarij. Rođen u bosanskom Uskoplju 1992. godine, Matej se kao beba preselio u Zaprešić. Priča o njegovom uspjehu počinje u godini najvećeg hrvatskog nogometnog uspjeha.

– Tijekom svjetskog prvenstva 1998., stariji brat me doveo na trening. Prvi trening odradio sam kao igrač, ali već sam na sljedećem stao na vrata. Klasika – nitko nije htio biti golman, a pošto sam ja bio najmlađi, morao sam – priča Matej, i nastavlja:

– Prije tri godine željeli su me u Kranjčevićevoj, no tada mi je direktor Laljak ponudio ugovor koji sam i potpisao. Nije mi bio bitan novac, već samo rad i treninzi. Godinu dana kasnije, sa navršenih 15 godina bio sam drugi vratar Intera. Kad sam napokon stao na vrata prve momčadi, i obranio jedanaesterac Davoru Vugrincu, stvari su se počele događati filmskom brzinom!

Odjednom se glas o perspektivnom, mladom vrataru raširio nogometnim svijetom. Počeli su dolaziti skauti sa svih strana, a najozbiljniji su bili izaslanici Chelsea. O tome mladi vratar kaže

– Prvo je došao klupski trener vratara, a nakon što me on ocijenio stigao je i spotski direktor, Frank Arnesen. Ljudi iz Chelsea gledali su me desetak puta, i tada su me odlučili pozvati u London.

Delač ne krije oduševljenje gradom, klubom i stadionom. On i obitelj pet su dana proveli u engleskoj metropoli, a od svega ga se najviše dojmila organizacija kluba

– Sve se događa u kampu, a na Stamford Bridgeu sa samo igraju utakmice. Tu se zna svaka sitnica! Točno se zna tko što mora raditi, vlada vrhunski profesionalizam. Nema ni zrnca improvizacije – tvrdi Matej, čiji je transfer u redove “penzionera” vrijedan 4 milijuna eura. Na na našu molbu da prokomentira navedenu svotu, bio je jasan

– Nisam ja odredio taj iznos. Drugi su procijenili da valjda toliko vrijedim!-.--.-

S obzirom da još uvijek nije punoljetan, prema engleskom zakonu Matej ne smije potpisati profesionalni ugovor. Zato je s Chelseajem potpisao predugovor, čime je više nego zadovoljan.

Bez obzira na velike novce koji se vezuku uz njegovo ime, Matej je vrlo skroman i pristojan dečko. U potpunosti odskače od poznatih stereotipa o nogometašima kao bahatim likovima u skupim autima, okruženima sponzorušama. Tome sigurno pridonosi i kućni odgoj. Otac Anto ravnatelj je srednje škole u Selskoj, a majka Ivanka odgajateljica u jednom od domova za nezbrinutu djecu. Brat Marko (22) igra u četvrtoligašu Stupniku, a stariji Ivan radi i nogomet igra rekreativno.

Matej na lijevoj ruci nosi narukvicu iz Međugorja. Vjera mu je, kaže, izuzetno važna stvar

– Svaku nedjelju idem na misu. Vjera mi puno znači i pomaže. Tako sam i odgojen – tvrdi Matej koji na pitanje o menadžeru kaže

– Imam menadžera, ali to nije klasični menadžer. Riječ je o obiteljskom prijatelju koji ne radi za nikakvu proviziju već mi samo pomaže da oko mene ne oblijetaju kojekakvi mutni tipovi.

Na pitanje tko mu je uzor Matej je naveo Liverpoolovog vratara Reinu. Uopće ne sumnjamo da će se već vrlo uskoro njih dvojica naći na suprotnim stranama u jednom od najvećih derbija Premiershipa, a naša reprezentacija i dalje ne mora brinuti za vratare.