Plesom i pjesmom glumci Gavelle najavili premijeru

Autor: Maja Gujinović 12/8/2009 15:48

Uz ples i pjesmu, na ulici, među prolaznicima, glumci kazališta Gavella su na nesvakidašnji su način, u ponedjeljak 7. prosinca, najavili premijeru njihove nove predstave ‘Balade Petrice Kerempuha’.

Predvođeni ravnateljem kazališta Darkom Stazićem, glumci Dijana Vidušin, Ivana Roščic, Franjo Dijak, Ozren Grabarić, Đorđe Kukuljica, Sven Šestak, redateljica Franka Perković, te glazbenici Mojmir Novaković i Andor Vegh prošetali su s gajdaući i bubnjajući od Gavelle u Frankopanskoj ulici do Trga Bana Jelačića, Dolca pa do spomenika Petrice Kerempuha na Opatovini.

>>> GALERIJU FOTOGRAFIJA S OVOG NEUOBIČAJNOG DOGAĐANJA POGLEDAJTE OVDJE

Tamo su okruženi oduševljenim prolaznicima izveli isječak iz predstave čija je premijera najavljena za četvrtak 10. prosinca. Tako je ova glumačka postava, u vrijeme dok se popriličan broj predstava otkazuje zbog bolesti glumaca, u prohladno prijepodne pjesmom jačala imunitet.

Balade Petrice Kerempuha smatraju se jednim od najljepših pjesničkih ostvarenja u hrvatskoj književnosti u njima je Miroslav Krleža iskombinirao brojne utjecaje, od kajkavskih pisaca do specifičnog dijalekta koji kombinira od štokavske, njemačke, mađarske i latinske dijalekte, posebno osmišljenog za Balade.

Kako su napisali u kazalištu Gavella kada je riječ o pozornici, ovo je neobično živ materijal: društveno angažiran i zaigran, istinoljubiv do drskosti, duhovit i slikovit, proročanski mudar. Krleža je, naime, predvidio nenabrojivu nisku onoga što nas tišti sada i ovdje: od socijalnih nepravdi i raslojavanja na jako bogate i jako siromašne, do gubitka identiteta i utapanja u “globalnosti”, od vječno prisutnih obrazaca podjarmljivanja i tlačenja, do licemjerja i beskičmenjaštva onih koji bi trebali biti moralne vertikale.