Paromlin će biti veliko parkiralište gradske vlast

Istraživačko-anketni međunarodni arhitektonski natječaj za Paromlin predstavljen je u nazočnosti zamjenice gradonačelnika Jelene Pavičić Vukičević

Autor: Sanjin Španović 8/8/2011 9:59

Najpoznatiji spomenik industrijske arhitekture u Zagrebu, zapušteni kompleks Paromlin za oko 800 000 kuna postat će parkiralište koje će koristiti gradski dužnosnici iz obližnje Gradske uprave, ali i zaposlenici državnih institucija. Zbog toga nedavno su tao počeli radovi u sklopu kojih su za potrebe uređenja i proširenja parkirališta srušene neke ruševine unutar samog kompleksa.

Naš sugovornik iz Gradske Uprave tvrdi kako da su postojale sve dozvole za uklanjanje objekata, i to onih za koje se smatra da predstavljaju opasnost.Podsjetimo, za Paromlin postoji bezbroj ideja kako urediti ovaj spomenik kulture. No, dok se konačno rješenje ne nađe, iz Grada nam kažu kako će tu biti njihovo parkiralište.

– Cijeli taj kompleks je iznimno zapušten i obrasao. Objekti koji su spomenici kulture su devastirani. Uostalom, dio zemljišta smo već koristili za parking – rekao nam je sugovornik iz Gradske uprave.

No, neki su uvjereni kako bi radovi mogli ugroziti ostale zgrade i dovesti do urušavanja i starog, 40 metara visokog dimnjaka. Neke špekulacije govore da bi se to i moglo “slučajno” dogoditi i time omogućiti privatizaciju tog zemljišta.

– Pazimo na opasnost urušavanja. Ukoliko procjenimo opasnost od toga izgraditi ćemo i zaštitni koriror. Pa mi smo to uređenje i proširenje parkirališta odlučili učiniti radi zaštite prostora jer su se u noćnim satima ovdje znali okupljati i narkomani, a neki su se biciklima vozili po objektima – kaže naš sugovornik koji nije želio odgovoriti hoće li parkiralište moći koristiti i građani.