Füle mi je rekao da su prijestupi u Dinamu veliki

Autor: Sanjin Španović 8/8/2011 11:28

Zdenko Števinović. To je ime čovjeka koji je prijavio nezakonitosti u Dinamo EU parlamentu i zbog kojeg se digla prašina u hrvatskim medijima. Zdenko je 33-godišnjak koji živi u Austriji i ima austrijsko državljanstvo. Za Dinamo navija od malih nogu, a rođen je u Slavoniji. Nekad je bio aktivni navijač koji je išao na sve utakmice, ali posao ga je odvojio od Hrvatske i danas živi i radi u Tirolu.

Pismo Beckeru

Jedan je od onih koji su u bojkotu te više ne odlazi na Maksimir ni kade se nađe u Zagrebu, a u to vrijeme igra Dinamo.

– Kako živim u Austriji i austrijski sam državljanin odlučio sam pomoć potražiti preko austrijskog zastupnika u parlamentu Europske unije. Hanzu Beckeru sam napisao pismo u kojem sam ukazao da se meni kao članu GNK Dinamo krše i uskraćuju prava. Nisam očekivao odgovor Beckera no ipak sam ga dobio – na početku nam govori Zdenko.

– Prvo me pitao u čemu je problem i onda sam mu ja objasnio u čemu je problem te sam dobio odgovor da se Europska unija ne može miješati u nacionalno zakonodavstvo. Nakon toga je Becker samoinicijativno pisao ministru Fuchsu gdje je objasnio da se krše prava članova GNK Dinamo – nastavlja.

Ipak, neugodno se iznenadio kad je u našim medijima pročitao da Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa niječe da je dobilo bilo kakvo pismo od Beckera.

– Izrezao sam isječak iz novina i poslao ga Hanzu Beckeru gdje piše da nikakvo pismo iz EU nisu dobili. Ipak, na to odgovor nisam dobio, ali smo i dalje u kontaktu – kazuje nam Števinović.

No, nije Becker jedini kojem je pisao. Bilo je tu ljudi i iz UEFA-e i FIFA-e, a kontaktirao je i neke ljude u Njemačkoj. Osim njih, poslao je pismo i austrijskom ambasadoru u Hrvatskoj.

Razočaran austrijskom ambasadom

– Od njega sam dobio odgovor da nije njihov posao petljati se u takve stvari i da ih pokušam razumjeti – govori nam. Ostao je razočaran takvim odgovorom, ali ništa nije mogao napraviti po tom pitanju.

Kad je čuo da je Štefan Füle čovjek koji se bavi proširenjem kad je Europska unija u pitanju pisao je i njemu.

– Kod nas se kaže da je povjerenik, ali on je Ministar EU za proširenje, ali ima tri ureda. Jedan od ta tri ureda zadužen je za nadgledanje Hrvatske, a glavni čovjek tog ureda je dr. Giering – govori nam Zdenko.

– I od njega sam dobio odgovor koji je jako sličan Beckerovom. Predložili su mi USKOK, državno odvjetništvo i županijski sud. Županijski sud ne dolazi u obzir jer bi na taj način mogao blokirati račun Dinama i Dinamo mi mogao prestati s radom, a ja ne želim biti grobar svog Dinama. Rekao mi je da su to ogromni prijestupi i da se to kosi s načelima EU i da će biti monitoring svega toga te da će u sljedećem izvješću na jesen biti riječi i o tome – za kraj nam govori Števinović.