Otvoreno prvenstvo Hrvatske u boćanju

Autor: Margarita Weisz 6/9/2014 14:29

Boćarski klubovi celebralno paraliziranih osoba okupljaju osobe s teškim motoričkim oštećenjima koji uglavnom ovise o tuđoj pomoći, a za kretanje koriste isključivo invalidska kolica. U športskoj dvorani ‘Vinko Bek’ održano je 12. ekipno prvenstvo Hrvatske u boćanju za osobe s invaliditetom.

– Osobe koje su danas ovdje sve su s teškim motoričkim oštećenjima i kategorizirane su po kategorijama od prve do četvrte. Prva i druga se danas natječu u ekipama koja se sastoji od tri strane jedne boje i tri strane druge boje, a kategorije tri i četiri se bore u parovima – objasnila je predsjednica boćarskog kluba celebralno paraliziranih osoba Zagreb Jasna Škrabo.

– Ekipno natjecanje je posebno zato što je u boćanju teško organizirati više različitih vrsta invalidnosti. Sve je prilagođeno njima, vrijeme za bacanje im je produženo, ali najvažnije je da oni funkcioniraju kao tim – predsjednik Hrvatskog saveza boćanja osoba s invaliditetom Goran Dernaj.

Kao i svih ostalih jedanaest puta do sada, natjecanje je otvorio gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić.

– Ovdje treba doći i vidjeti što je željezna volja i dijamantna disciplina, sve čestitke ovim ljudima, ovo treba podržati s oba dvije ruke i noge – zaključio je gradonačelnik.

Ove godine povećao se igrački kadar pa se u Savezu nadaju da će uskoro na međunarodnim turnirima ostvariti značajnije rezultate. Ipak ukazuju na probleme s dobivanjem termina dvorana za treniranje.

– Trenutna situacija u reprezentaciji ne zadovoljava ni mene kao izbornika ni Hrvatski boćarski savez. Osnovni razlog su uvjeti u kojima treniramo, odnosno ne treniramo. Mi bi željeli treninzima mentalno ojačati ovu grupu celebralaca i distrofičara koji bi trebali tjedno trenirati barem 20 sati, ja vam mogu reći da oni ne treniraju više od tri – rekao je Milan Maretić, izbornik Hrvatske reprezentacije boćanja celebralne paralize.

Boćanje za osobe s invaliditetom se razlikuje od uobičajenog boćanja, ali u suštini su gotovo jednaki. Imaju isto pravilo, a to je biti bliži ciljnoj boći koja je bijele boje.

– Pravila su da jedna i druga osoba imaju 6 boća, a ekipno natjecanje se igra u dvoje i svako ima po tri boće. Cilj je naravno biti što bilže bijelom bolinu – objasnila je Melisa Osmanović.

Boćanje je vrlo čest sport kod osoba s cerebralnom paralizom jer je prilagođen osobama s motoričkim teškoćama, a sva natjecanja se održavaju u nadi za boljom integracijom u društvo.