Otvorene telefonske linije za smještaj beskućnika

Autor: Maja Jurišić 2/4/2012 16:13

Zbog izrazito niskih temperatura i snijega koji neprestano pada, Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom osigurao je mogućnost građanima kojima je potreban hitan smještaj da se jave Zavodu za socijalnu skrb kako bi dobili svoje mjesto u prenoćištu Crvenog križa u Kosnici.

– Trenutno u Kosnici ima 112 korisnika, ali ostalo je još 30 mjesta tako da se ne može dogoditi da netko ostane na cesti u ovakvim uvjetima. Ukoliko bude potrebe, može se primiti i više od 30 osoba i tim ljudima će biti pruženo sve što im je potrebno – kazala nam je Višnja Fortuna, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

Svi kojima je pomoć potrebna mogu u bilo kojem trenutku nazvati dežurne brojeve Zavoda za socijalnu skrb u gradu Zagrebu, 098/903-6393 i 098/783-587, i bit će odmah smješteni na toplo.

– Kad nazovu taj broj, organiziran je i prijevoz i sve ostalo što je potrebno da bi se te osobe prevezele u Kosnicu i smjestile na sigurno – istaknula je Fortuna.

Osim smještaja u Kosnici, Grad Zagreb svakodnevno osigurava više tisuće obroka kroz svoju pučku kuhinju, a topli obrok redovito dobivaju i korisnici prenoćišta Crvenoga križa.

– Četiri i pol tisuće obroka se kuha svaki dan u ustanovi Dobri dom, a sudjelujemo i u pomoći ostalim karitativnim ustanovama. Svi u Kosnici također dobivaju svoje tople obroke svaki dan – zaključila je Fortuna.

Gradski ured za socijalnu zaštitu napominje kako ovaj vikend još nije bilo ni jednog poziva za hitan smještaj tako da se može reći da stanje u Gradu nije alarmantno po tom pitanju. Naime, oni koji su do sada javili da trebaju pomoć već su se sklonili na toplo u Kosnicu.