ORGANIZATORI SKUPA NA TRGU MARŠALA TITA:’Trg je jedan od posljednjih simbola pobjede nad nacizmom u Drugom svjetskom ratu’

Na Trgu maršala Tita, pod geslom Trg je naš, okupilo se nekoliko stotina građana. Organizatori skupa su Antifašistička liga RH te veći broj organizacija civilnog društva i nekih političkih stranaka. Mnoge kritike išle su upravo na račun današnjeg nedolaska državnog vrha u šumu Brezovica pored Siska.

– Što se državnog vrha tiče, danas su u šumu Brezovica poslane, rekla bih, zamjene zamjena. U našem Ustavu stoji da je država Hrvatska bazirana na antifašizmu, da je to njeno utemeljenje, a mi kao da se stidimo da smo zemlja pobjednica Drugog svjetskog rata. Posljednjih trideset godina svjedočimo reviziji povijesti. Kada govorimo o ustašama i partizanima, vrlo je neobično da ih uvijek nekako stavljamo na istu crtu. Danas slavimo, a ne protestiramo. Ovo je građanski skup u antifašističkoj viziji. Antifašizam je ono što smo naslijedili i moramo biti ponosni na to. Jako je važno ono što nam danas antifašizam pokazuje, a to je da se ne smijemo dijeliti. Trebamo se boriti za sve one koji su slabiji. Ne moramo biti roblje onog mraka iz prošlosti – rekla je Rada Borić, članica Antifašističke lige RH.

Borić je istaknula kako ju posebno rastužuju i novi oblici fašizma koje skoro pa da možemo usporediti s onima iz 30-ih i 40-ih godina.

– Veliki problem je naše obrazovanje. Većina mladih ljudi ni ne zna što znače kukasti križevi. Oni ne znaju što taj simbol zapravo predstavlja. Svjedoci smo i mlaćenju izbjeglica na cesti – to je isto novi oblik fašizma. Ako si različit, različite rase, onda ne pripadaš u neku zajednicu. Treba samo promijeniti pojam fašizma. Fašizam nije ta naša nesretna podjela na ustaše i partizane – kazala je Borić i dodala kako je trgovanje imenom Trga maršala Tita obična politička predizborna igra.

– Vjerujem da su građani odgovorni i pametni i da je nepristojno imati referendum o promjeni imena trga nakon posljednjeg referenduma kojeg smo imali o bolnici koja nikad nije izgrađena. Iako, možda referendum i ne bi bio toliko loš potez pa da jednom zauvijek završimo tu priču, jer vjerujem da građani znaju koje su vrijednosti antifašizma – zaključila je Rada Borić.