Oko deset posto Zagrepčana ne završi srednju školu

Autor: Ivana Šimac 10/11/2013 13:57

Istina, bila ona žalosna ili samo razočaravajuća, govori kako Hrvatska još uvijek ima problema sa poticanjem mladih na obrazovanje, barem na ono koje još uvijek smatramo potrebitim školovanjem, a to je završetak osnovne i srednje škole.

– Udruga se od 2011. godine specijalizirala za pomaganje svima onima kojima prijeti ispadanje iz ili napuštanje srednjoškolskog obrazovanja. Statistike pokazuju kako od četiri do 12 posto mladih u Hrvatskoj nikada ne završi srednju školu. Takvo rano napuštanje sustava obrazovanja dovodi do lošeg zdravlja, većeg siromaštva, nezaposlenja, ali i sociopatoloških poteškoća kao što je nasilno ponašanje i slično – objašnjava Nedjeljko Marković, socijalni radnik koji radi s mladima na dnevnoj bazi.

Kako bi se pomoglo smanjiti takve brojke, odnosno pomoći mladima da uvide kako je obrazovanje pravi put ka boljem životnom standardu, u Zagrebu su osnovane neke neprofitne udruge koje nude savjetovanja i terapije.

– Osim savjetovališta, imamo i mentorski program koji učenicima koji odustanu od srednje škole dodijeli mentora. Mentor je osoba koja vjeruje u vrijednosti obrazovnog sustava i koja ima pozitivan stav o životu, radu i može prenijeti pozitivan stav na učenike koji nam se obrate – nastavlja Marković.

Obiteljska terapija odnosno terapeutski rad na cijeloj obitelji, dovodi do preciznijeg otkrivanja problema s kojima se mladi nose, kao primjerice velik broj izostanaka u školi ili nasilno ponašanje kojemu su izloženi.

Ponekada je važno pristupiti mladima koji imaju dojam da ih nitko ne razumije. Pružiti ruku pomoći, dati dobar savjet i ponuditi razgovor na kraju se uvijek pokaže učinkovitim receptima.