Održan Prvi kongres mladih Roma: Želimo pozitivnu diskriminaciju!

Nekoliko se preduvjeta mora ispuniti kako bi se položaj Roma u društvu popravio, no onaj ključni je zadovoljen, a to je motivacija

Mladi su oduvijek bili pokretači u društvu- novih ideja, borbe za ravnopravnost, boljeg svijeta. I mladi Romi odlučili su se uključiti u borbu za pripadnike svoje zajednice, organiziravši Prvi kongres mladih Roma.

Martina Oršoš
-Cilj kongresa je da se svi ujedinimo i da zajedno pronađemo novi put da poboljšamo status mladih Roma i da ih potaknemo na daljnje školovanje- objasnila je Martina Oršoš, predsjednica Organizacijskog odbora.

 

 

-Ja sam izuzetno sretan i ponosan. Ovi su Romi uspjeli na moju inicijativu organizirati 1. Kongres mladih Roma. Drago mi je da su prihvatili tu ideju, no nažalost zbog situacije nismo mogli dovesti studente iz regije. Ovdje će mladi Romi govoriti o svojim problemima, a to su obrazovanje, stanovanje i zapošljavanje – dodao je saborski zastupnik za romsku nacionalnu manjinu, Veljko Kajtazi.

Nekoliko se preduvjeta mora ispuniti kako bi se položaj Roma u društvu popravio, no onaj ključni je zadovoljen, a to je motivacija.

-Bit je u tome da mlade Rome treba motivirati, a motivacije ne nedostaje. Ovdje ih želimo potaknuti na daljnje školovanje, imamo dobrih učenika i studenata. Ovo je primjer mladim Romima, najteži je prvi korak, ali se treba potruditi- istaknula je Oršoš.

Dosada je problem bio i finacijske prirode, no napravljeni su određeni pomaci.

Veljko Kajtazi
-Uspjeli smo povećati učeničke i studentske stipendije. Nećemo stati na tome. Naši studenti upisuju fakultete u drugom roku što znači plaćanje školarine. Ja ću sve učiniti za povećanje stipendija. Postoji i pomak u upisu u osnovne škole, no profesionalna orjentacija je loša, jer djeca koja prolaze s odličnim, upisuju trogodišnje škole. To se može popraviti ukoliko postoji politička volja – dodaje Kajtazi.

A politička volja postoji ako pitate Veljka Kajtazija, koji na povećanju stipendija neće stati.

-Planiramo orgnaizirati fond ili zakladu za pomoć u studiranju Roma. Očekujemo zaključke nakon ovoga kongresa, a mi ćemo nastojati to realizirati. Drago mi je što su na kongresu profesori i predavači s fakulteta – dodao je Kajtazi.

Romska zajednica traži pozitivnu diskriminaciju- zaključuje Kajtazi, a zaključke će donjeti i mladi Romi, koji najbolje znaju što im je potrebno kako bi postali ravnopravni članovi društva.