Odabrane dvije dobitnice nagrade Luka Ritz

Nagrada Luka Ritz

Autor: Tamara Marković, FOTO: Jabuka TV 7/12/2016 15:16

Nagrada Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost, dodjeljuje se učenicima osnovnih i srednjih škola Grada Zagreba koji su doprinijeli afirmaciji ljudskih prava i promicanju mira i tolerancije među vršnjacima. A počasna nagrada dopala je 2 učenice čije je prijave Odbor za javna priznanja Gradske skupštine jednoglasno prihvatio.

– Moj osobni stav je da se ističu dvije kandidatkinje, Nikolina Jelinić učenica tehničke škole Ruđera Boškovića i Nika Barić, učenica osnovne škole Kustošija – naveo je Andrija Mikulić, predsjednik Odbora za javna priznanja.

S obzirom da se ova nagrada dodjeljuje i na državnoj i na lokalnoj razini, vrlo su česti nesporazumi oko dodjele nagrada.

– Ako imamo dvije nagrade s istim imenom, ili sličnim, onda je to problem. Onda treba diferencirati možda natječaj i tako dalje. Da se jednostavno napravi ta razlikovna distanca – opomenuo je Josip Tica, član Odbora za javna priznanja.

Naziv nagrade je određen Statutom grada i ne mijenja se često, no potrebno je ispitati mogućnosti promjene naziva.

– Mislim da je to nesretna situacija, mislim da bi bilo najbolje kad bi sjeli i nagradu objedinili na ovaj ili onaj način jer u javnosti čim se pojavljujuju 2 nagrade sa istim imenom, to stvara konfuznu situaciju – istaknuo je Romano Bolković, član Odbora za javna priznanja.

Nagrada Luka Ritz od 2008. potiče mlade na aktivnije uključivanje u društvo, ali služi i kao podsjetnik na događaj koji se više nikada ne smije ponoviti.

– Kao i svake godine Gradska skupština dodjeljuje nekoliko godina tu nagradu. Ove godine će to biti 2 učenice jer nagrada ide kako za osnovnu tako i za srednju školu. Dodijelit će se na međunarodni dan tolerancije dakle 16.studenog . To nam svima treba bit, ja bih rekao jedna ideja vodilja kako spriječiti ono što nije dobro, a to je nasilje. Dakle svi moramo biti tolerantiniji, moramo razumjet jedni druge i da nam se više nikad ne dogodi ono što se nažalost dogodilo sa Lukom Ritzom – zabrinuto je naveo Andrija Mikulić, predsjednik Odbora za javna priznanja.