VIDEO Tramvajska linija 15 ponovno vozi: Završila rekonstrukcija pruge Mihaljevac – Dolje

Od Mihaljevca do sljemenskog tunela vožnja je nakon rekonstrukcije tramvajske pruge brža i sigurnija. Tramvaji se više ne tresu, već glatko klize tračnicama, stajališta su uređena i prostrana. Završila je 1. faza izgradnje nove žičare, a mi smo se jutros provezli od okretišta tramvaja do Dolja novom prugom

Tramvajska linija 15 Mihaljevac - Dolje, Foto: Sarah Srdar Žiljak

Osam minuta trajala je naša vožnja niskopodnim tramvajem od Mihaljevca do Dolja, odnosno do sljemenskog tunela otkuda su se putnici nekoć ukrcavali na žičaru i prevozili na vrh Medvednice. Tako bi trebalo ponovno biti od siječnja 2019. godine jer je rekonstrukcijom ove tramvajske pruga završila 1. faza izgradnje žičare od njih ukupno četiri.

– Ovo je prva faza jer ljude treba kvalitetno “prebaciti” s Mihaljevca do Dolja. Stara “ljepotica je otišla u mirovinu”, a zamijenit ćemo je modernom s najnovijim dostignućima i najvišim standardima u Europi. Čekamo odluku komisije za žalbe. Dvije tvrtke, Doppelmayr i Leitner, su konkurirale. Jedna je uložila žalbu, a kad to bude gotovo, počinjemo “delati”. Stara trasa žičare je uklonjena, obići ćemo je za 10 do 15 dana – izjavio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Rekonstrukcija tramvajske pruge u duljini od preko 5 kilometara trajala je šest mjeseci, a to je Grad platio 24 milijuna kuna.

– Namjerno nismo žurili jer nismo htjeli raditi na uštrb kvalitete – pojasnio je Bandić eventualne nedostatke koji će biti uklonjeni u narednih mjesec dana.

– Produljit ćemo pločnike stajališta. Trebale u građevinske dozvole da se to “popegla”. Kad tramvaj stane, svi će izlaziti na pločnik, a neće zagaziti na zemlju – tvrdi Bandić.

Podsjetimo, tramvajska pruga Mihaljevac – Dolje puštena je u promet 15. rujna 1950. godine, a velika rekonstrukcija i modernizacija pruge Mihaljevac – Dolje obavljena je tijekom 1989. godine.

Zavrsili radovi na pruzi Mihaljevac – Dolje. Prva voznja novim tracnicama.

Objavljuje Zagrebancija.com u Srijeda, 2. kolovoza 2017.