Od 2015. INmusic se održava na tri jarunska otoka

Autor: Sarah Srdar 11/21/2014 18:44

Festival koji u Zagreb dovodi vrhunske glazbenike i oduševljava posjetitelje iz cijelog svijeta, iduće će godine doživjeti svoje jubilarno, deseto izdanje. INmusic sasvim će sigurno još jednom opravdati brojna inozemna priznanja, iako organizatori još uvijek ne žele otkriti izvođače.

– Polako smo krenuli u realizaciju planiranog, ali imena još ne otkrivamo jer su pregovori u tijeku. Ipak, najavljujemo duplo veći kapacitet kampa koji planiramo preseliti na Otok Univerzijade, tako da će se festival odvijati na tri jarunska otoka koje će povezivati pontonski mostovi – kaže direktor INmusic festivala Zoran Marić i podsjeća kako je kamp bio smješten na Otoku Trešnjevka, dok su bendovi nastupali na pozornicama koje su se nalazile na Otoku Mladosti. Zagrebački holding koji upravlja RŠC Jarun, za sada se nije pobunio, dodaje Marić.

Treću godinu sponzor festivala bit će Zagrebačka pivovara koja priprema brojna iznenađenja.

– Kao najveći se trebamo vezati za najveće. Ožujsko pivo najprodavanije je pivo u zemlji, a INmusic izrastao je u jedan od najvećih festivala. Pomažemo im da budu sve bolji i posjećeniji, a pripremamo različite aktivnosti poput ovogodišnje kada smo postavili stage na kojemu su se posjetitelji mogli fotografirati sa svojim prijateljima – kaže Tina Puhalo Grladinović, voditeljica Korporativnih komunikacija Zagrebačke pivovare.

Uz Zagrebačku pivovaru, sponzor će biti i OTP banka koja također slavi deset godina uspješnog poslovanja u Hrvatskoj.

– Na 9. INmusic festivalu uspješno smo uveli sustav beskontaktnog i bezgotovinskog plaćanja pa su posjetitelji mogli uz nekoliko vrlo jednostavnih koraka plaćati hranu i piće. Tako smo publici omogućili uživanje u koncertima i dodatnim sadržajima INmusica bez suvišnog čekanja u redovima. Beskontaktno i bezgotovinsko plaćanje osigurat ćemo posjetiteljima i 10. INmusic festivala – napominje direktor Poslovnog centra sjeverozapadna Hrvatska u Sektoru maloprodaje OTP banke Dražen Božić.

-.-Press materijal-.-Upravo su danas u prodaju pušteni INmusic blagdanski paketi koji će mnoge riješiti muke koja se tiče biranja poklona za najmilije. Paketi uključuju festivalsku ulaznicu, majicu, bedž, dvije limenke Ožujskog piva i prepaid karticu OTP banke s pologom od 100 kuna. U prodaju će biti dostupni do 31. prosinca ili do isteka zaliha.

Povijest INmusic festivala

Kada se vratimo deset godina unatrag, možemo vidjeti kako rast i razvoj ovog danas jednog od najpopularnijeg festivala, nisu bili nimalo lak put.

Sve je počelo 2006. godine na Šalati nastupima Franza Ferdinanda, Morrisseya, The Ex-a, Archie Bronson Outfita, Ede Maajke i Darkwood Duba. INmusic se te godine održao 4. i 6. srpnja, a uspio je zahvaljujući otkazanom koncertu Rolling Stonesa koji se trebao održati 5. srpnja na Hipodromu.

– Uspjeli smo se jer se Keith Richards odlučio penjati na palmu, pa je pao. Prvotna zamisao bila je da se festival održava u Maksimiru, no sa Šalate smo završili na Jarunu – priča Zoran Marić.

Naime, festival već 2007. godine seli na Jarun, širi se infrastruktura i dodaju pozornice. Već 2008. godine stiže inozemno priznanje. Times online objavljuje kako je INmusic ‘One of Europe’s best summer music festivals in 2008.’.

Treća, open air pozornica predstavljena je publici 2009. godine, a 2010. i ‘nulti dan’ festival. Iste godine BBC piše o nastupu Massive Attacka koji su nastupili na festivalu.

Najveću posjetu festival bilježi 2011. godine kada je dodatno obogaćen dodatni sadržaj, a 2012. osjeća se ozbiljna kriza uzrokovana recesijom.

– Veliki udarac zadao je sponzor koji se relativno kasno povukao, ali smo ipak uspjeli ‘složiti’ solidan line-up. Te godine imali smo i prijenos festivala uživo na You Tube-u, a priznanja iz svijeta su nastavila stizati – dodaje Marić.

Već 2013. godine situacija je bila stabilnija, a ove godine festival se proširio na Otok Trešnjevka na kojemu se smjestio kamp. Organizatori su novac uložili u pontonski most koji je postavljen kako bi povezao dva otoka, a stigao je čak iz Njemačke.

– U Hrvatskoj su cijene bile gotovo tri puta skuplje. Nažalost nismo konkurentna zemlja. Ipak, cijene karata koje se stranim posjetiteljima ‘smiješne’, nećemo povisivati. Festival smo koji je nastao u Hrvatskoj i takav imidž ćemo i zadržati – zaključuje Marić.

INmusic festival održava se pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice Grada Zagreba. Turistički i kulturni doprinos INmusic festivala kontinuirano raste, a 2014. godine je festival sudjelovao sa čak 15 posto u ukupnom broju noćenja u Zagrebu ostvarenih u lipnju. Kada se tome pridoda bogat program koji festival nudi, i ako se u obzir uzme promocija world music glazbe u čemu INmusic festival prednjači u Hrvatskoj, onda je lako uvidjeti značaj najveće manifestacije koja se odvija u ljetnoj sezoni i to u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Posjetitelji INmusic festivala dolaze iz više od 50 zemalja; Slovenije, Srbije, BiH, Mađarske, Italije, Austrije, Njemačke, Francuske, Britanije i mnogih drugih zemalja.

– Vidimo se na Jarunu od 22. do 24. lipnja 2015. godine – poručuju za kraj organizatori i sponzori.