Obilježena 21. obljetnica pada Vukovara

Autor: Jelena Jakšić 11/18/2012 17:45

Tjedan dana uoči oblilježavanja 21. obljetnice pada Vukovara, diljem Zagreba mogle su se vidjeti poruke koje su građane podsjećale na ovaj hrvatski grad u kojem se dogodila najkrvavija i najveća bitka u Domovinskom ratu.

-.-Boris Scitar/PIXSELL-.-Na današnji dan prisjećamo se opsade Vukovara od strane Jugoslavenske narodne armije, uz pomoć srpskih paravojnih snaga. Opsada Vukovara završena je porazom lokalnog Zbora narodne garde, a veliki broj hrvatskog stanovništvo prognan i ubijen.

O razmjerima nesreće, patnje i straha Vukovaraca, svjedoči i jedna od hrabrih žena koja je, bez obzira na sve opasnosti koje su prijetile sa svih strana, ljudima nesebično pomagala ljudima u srpskim logorima.

– Danas kada razgovaram s nekima od njih, shvaćam koliko su mi prešućivali. Nisu mi rekli koliko patnje i užasa su preživjeli – ispričala je Sunčana Bašić za jednu nacionalnu televiziju. Bašić je, za vrijeme opsade Vukovara, nesebično pomagala logorašima i bez obzira na strah, kako je rekla , povezanost i osjećaji koji su bili u zraku, poticali su je i gurali naprijed.

– Puno puta nismo ni razgovarali, samo se se gledali i ja sam iz njihovog pogleda čitala sve – kazala je Bašić.

Vijence u spomen žrtvama Vukovara položili su i najviši državni predstavnici: Ivo Josipović, predsjednik RH, Zoram Milanović, hrvatski premijer te Josip Leko, predsjednik Hrvatskog sabora.

Optužujem Vas, gospodo sabornici…

Iako se o padu Vukovara još i danas raspravlja i postavlja pitanje odgovornosti, donosimo ulomak iz dojmljive zbirke Priče o Vukovaru. Autor priča poznati je hrvatski novinar Siniša Glavašević, također jedan od simbola pada grada i ratnih stradanja.

“…Optužujem Vas, gospodo sabornici, za trenutak iznenađenja kada su Vukovaru stigli nepobitni materijalni dokazi da Republika Hrvatska raspolaže ljudstvom i svim sredstvima potrebnim za proboj puta, te obranu Vukovara, ali ista ne želi upotrijebiti, tj. dostaviti Zapovjedništvu operativne grupe Vukovar, Vinkovci, Županja, a koje je Zapovjedništvo zahtijevalo za izvršenje zadatka koji je postavljen pred Zapovjedništvo. Optužujem Vas, gospodo, za svu bol trenutka u kojem je Vukovar shvatio da između Vas, Hrvatskog sabora, Hrvatske vlade, Predsjednika Republike Hrvatske i četnika nema nikakve razlike…”

“…Optužujem Vas, gospodo, za smrt Vukovara. Materijalni dokazi Vaše nesumnjive krivice bit će dani na uvid hrvatskom narodu i cijeloj svjetskoj javnosti. Ne zavaravajte se, da ćete Vi doći prije do njih, ne možete gospodo, garantiram Vam…” – govorio je Glavašević iz okupiranog Vukovara.