Obilježava se 47. godišnjica smrti Većeslava Holjevca

Predstavnici Grada Zagreba i obitelj Većeslava Holjevca položili su vijence na Mostu slobode ispred spomenika nekadašnjem gradonačelniku

Većeslav Holjevac bio je zagrebački gradonačelnik od 1952. do 1962. godine. Za vrijeme njegovog mandata Zagreb je ‘prešao preko Save’, a izgrađen je i Zagrebački velesajam. Danas se obilježava 47. godišnjica njegove smrti.
Ispred spomenika na Mostu slobode okupili su se predstavnici gradske vlasti te obitelj Većeslava Holjevca.
– Rekla bih da je nama u Gradu Zagrebu obveza sjećati se svih zagrebačkih i hrvatskih velikana, a gradonačelnik Holjevac sasvim sigurno je takva osoba – izjavila je zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević dok je kći Većeslava Holjevca Tatjana Holjevac rekla kako bi njenom ocu danas bilo žao što propada Zagrebački velesajam, a posebno bi mu bilo drago što se nalaze na Mostu slobode jer je on s arhitektima planirao da Most ima uzvisinu kako bi imali prekrasan pogled na Grad.
Za vrijeme desetogodišnje vladavine Holjevac je Zagreb oplemenio brojnim projektima.
– Prvi smo imali televiziju, najdužu žičaru u Europi, zimski bazen, u gradu je napravljen niz građevina, čitava Sveučilišna aleja, sa svim fakultetima, a na Žitnjaku je započela gradnja industrijske zone – istaknula je Tatjana Holjevac.
Uskoro se obilježava i stogodišnjica rođenja Većeslava Holjevca, rođenog Karlovčanina koji je postavio mnoge temelje današnje metropole, a njegov vršnjak i prijatelj Đuka prisjetio se tadašnjeg prvog čovjeka Grada.
– Holjevac je bio erudita, vizionar, dostojanstven čovjek i prijatelj. Svaki potez u njegovom životu je bio ispravan, jako puno je napravio i nikada se nije hvalio – ponosno je zaključio Đuka Hrženjak.