ANDRIJA MIKULIĆ: “Sada većinu u Skupštini kroje tri stranke, možda će ih sutra biti više”

U ulozi predsjednika Skupštine ponovno je Andrija Mikulić (HDZ) koji je tim povodom gostovao u emisiji Zagrebački gradski informator na Jabuci TV

Andrija Mikulić, predsjednik Gradske skupštine

Iz drugog pokušaja konstituirana je Gradska skupština Grada Zagreba. Većinu su složili zastupnici Stranke rada i solidarnosti, HDZ-a i Neovisni za Hrvatsku. U ulozi predsjednika Skupštine ponovno je Andrija Mikulić (HDZ) koji je tim povodom gostovao u emisiji Zagrebački gradski informator na Jabuci TV. Donosimo odgovore na dio pitanja, dok emisiju možete pratiti uživo srijedom u 22:00 sata, ili petkom u 16:00 sati kada se emitira repriza.

Mišljenja vijeća gradske četvrti i mjesnih odbora po pitanju promjene imena Trga maršala Tita su savjetodavna, ne obvezujuća.

– Siguran sam da će prijedlog za preimenovanje Trga maršala Tita doći na Skupštinu, kao i kakva će odluka biti, ako ćemo se držati onoga što smo dogovorili – rekao je Andrija Mikulić.

Za “prolazak” odluka potrebna je većina, odnosno 26 ruku. Što ako se netko razboli?

Sve zastupnike i ovim putem pozivam na suradnju. Tražit ću konsenzus svih. Inzistirat ću da se u Skupštini donose odluke. Danas tri stranke čine većinu, možda će to sutra biti četiri, pet ili deset stranaka. To ne znam, ali tražit ću da sjednemo i razgovaramo.

Jeste li o mogućoj suradnji razgovarali s Darinkom Kosorom, odnosno HSLS-om koji je u koaliciji s HDZ-om i na nacionalnoj razini?

Opće je poznato da sam dugi niz godina poznanik s Darinkom Kosorom i da sam dobar s njim. Sjeli smo i razgovarali u Saboru. Ono što mi je rečeno jest da će biti zajedničkih koraka. Primjerice, tri zastupnika s Liste Sandre Švaljek (Darinko Kosor, Darko Klasić i Miroslav Polovanec iz HSLS-a, op.a.) će podržati prijedlog preimenovanja Trga maršala Tita. Dogovorili smo da podržavaju sve što je dobro. Kao što će većina podržati prijedlog oporbe ako je dobar i kvalitetan.

Je li se netko iz HDZ-a javio na javni natječaj za pročelnika Gradskog ureda za financije ili zdravstvo?

U HDZ-u ima ljudi koji bi mogli kvalitetno i dobro obavljati određene poslove. Nismo ništa trgovali i nećemo u budućnosti. Javni natječaji nisu bili predmet razgovora, na njih se može svatko javiti. Ne znam je li se netko javio iz HDZ-a na natječaje jer ne funkcioniramo da nas netko nazove i obavijesti o tome jer vodimo organizaciju ili smo član predsjedništva.

Što mislite o razdvajanju kulture od obrazovanja i sporta, odnosno rasformiranju tog Gradskog ureda?

Dobro je da se obrazovanje i sport odvoje od kulture, to su posebni resori.

Kad je u prošlom mandatu to predlagao Darinko Kosor, HDZ je bio protiv.

Da, jer je prijedlog stigao na polovici kalendarske godine. I tada smo rekli da smo za razdvajanje, ali tako da se uvrsti i proračun i starta s određenim danom. Što znači nešto razdvojiti, ako nemate sredstva. Onda je to razdvajanje teoretsko, nema operativnu funkciju. Do razdvajanja ako i dođe, to će biti s 1.1.2018.

Tko će biti potpredsjednik profesionalac u Skupštini što znači primati plaću i uživati sve beneficije koje donosi to radno mjesto poput vozača i sl.

Nitko nije rekao da bi želio mjesto potpredsjednika profesionalno obavljati.

Kad rezimirate rezultate izbora, kako ste zadovoljni?

Drago mi je da HDZ u zadnjih 17 godina po drugi puta ima čelnog čovjeka Skupštine Grada Zagreba. Sveukupno, rezultat lokalnih izbora je mogao biti bolji, mogli smo imati više zastupnika, ali ovo je lekcija za 2021. ili bilo kad prije toga kad se budu održavali idući izbori. Imperativ nam je 2021. godine imati gradonačelnika iz redova HDZ-a – zaključio je Mikulić.