Obiđite DVORCE Zagrebačke županije

Raskošni prirodni krajolik Zagrebačke županije već su davnih dana prepoznali mnogi pripadnici visokih društvenih slojeva i plemstva, a dvorci koji su ostali za njima danas su nijemi svjedoci prošlosti koji posjetiteljima pričaju mnoge zaboravljene priče.

Uz dvorce su vezani i nizovi gospodarskih zgrada, raskošni vrtovi i parkovi s egzotičnim stablima (npr. Novi dvori Jelačićevi). Naročito intenzivan zamah u izgradnji novih dvoraca na ovom tlu uslijedio je u 18. st. (npr. Bistra). U prvoj četvrtini 19. st. opada izgradnja dvoraca, naročito onih raskošnijih. Osiromašeni feudalci prodaju svoje posjede, a imanja se parceliraju. Uz neke izuzetke, npr. Januševec, kao najveći i najljepši primjer građevina toga vremena, javljaju se uglavnom manji dvorci i kurije.

Dvorac Oršić – Gornja Bistra, Bistra

Dvorac u Gornjoj Bistri, podno sjevernih obronaka Medvednice, primjer je otmjenog baroknog dvorca. Veličinom i arhitektonskom kvalitetom predstavlja vrhunsko dostignuće arhitekture dvoraca u Hrvatskoj. Najreprezentativniji je primjer barokne profane arhitekture u Hrvatskom zagorju. Danas je u njemu bolnica za kronične bolesti dječje dobi.

Dvorac Vranyczany-Dobrinović – Gornji Laduč, Brdovec

Dvorac i perivoj u Laduču nalaze se na prijelazu između savske ravnice i južnih padina marijagoričkog pobrđa. Posjed se spominje od 17. st. kada je postojala plemićka kurija. Današnji dvorac sagrađen je krajem 19. st. na mjestu nekadašnjih Starih dvora. Posljednji vlasnici dvorca bili su baruni Vranyczany-Dobrinović, a posljednji gospodar imanja bila je barunica Tilda Vranyczany. Spomenuta je obitelj zauzimala značajno mjesto u privrednom, političkom i kulturnom životu Hrvatske u 19. st. Danas se u dvorcu nalazi socijalna ustanova za djecu.

Dvorac Jakovlje – Jakovlje

U ravnici podno sjevernih obronaka Medvednice posjed Jakovlje spominje se već 1546. godine, kada ga kupuje Jakov Sekelj iz Ormoža. Dvorac je podignut u 18. stoljeću, ali je u nekoliko navrata dograđivan.

Dvorac Erdödy – Jastrebarsko

Dvorac Erdödy, smješten u gradskom parku najstarije je zdanje u gradu. Stari kaštel podignuo je ban Matija Gereb krajem 15. st., a od početka 16. st. pa sve do 1922. g. dvorac je bio u posjedu obitelji Erdödy. U dugoj povijesti mnogo puta dograđivan, ovaj četverokutni dvor pojačan je s dvije impresivne, zaobljene kule. Unutrašnje dvorište, izvanredne akustike, krasi trijem s arkadama i barokni stupovi. Ploču lijevo od ulaza ugradio je 1592. g. hrvatski ban Toma Erdödy, sin prvog vlasnika Jastrebarskog od 1519. do 1567.g., bana Petra Erdödya. Dvorac je okružen lijepim engleskim perivojem, danas omiljenim jaskanskim šetalištem.

Dvorac Lužnica – Zaprešić

Prostrani perivoj skriva dvorac koji se vidi iz daljine tek s ceste Zaprešić – Brdovec kod naselja Šibice. Veliko žitno polje između ceste i perivoja još više naglašava impresivnu sliku koju pruža dvorac. Jednokatni barokni dvorac građen je u drugoj polovici 18. st. vjerojatno na mjestu nekadašnjeg kaštela. God. 1791. je preuređen i povećan, tada postaje sjedište obitelji Rauch. Dvorac pripada prvoj spomeničkoj kategoriji, obnovljen je 1982. g., a od 1925. g. u dvorcu se nalazio starački dom sestara Milosrdnica Sv. Vinka Paulskog. Otvaranjem duhovno obrazovnog centra “Marijin dvor”, dvorac je dostupan javnosti.

 

Naš prijedlog za vikend je svakako posjeta jednom od navedenih, ali i drugih mnogobrojnih dvoraca koji se nalaze i krase Zagrebačku županiju.

  • ČLANAK JE NAPISAN U SURADNJI SA ZAGREBAČKOM ŽUPANIJOM