Novim planom najviše gube ZET i IT sektor

stolno računalo

Autor: 3/16/2011 7:29

Uprava Holdinga sastavila je novi Plan investicija za 2011. koji je u nekim segmentima bitno drugačiji od onoga koji je sastavljen mjesec dana ranije. Novi Plan investicija za 2011. nakon dorade je smanjen za gotovo 200 milijuna kuna. Naime, prvotni plan je iznosio 911 milijuna kuna dok je novi, koji je napravljen u veljači srezan na 715 milijuna kuna. Od navedenih 715 milijuna kuna na nove investicije se odnosi 425 milijuna dok se 280 milijuna odnosi na prenesene obveze iz prethodnog razdoblja.

-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-Direkcija je ostala bez polovice investicijaO prvotnom planu koji je napravljen za sjednicu Skupštine u siječnju nikada se nije raspravljalo jer sjednica zbog formalnih razloga nije bila održana. No taj je plan poslan članovima Skupštine koji, kako neslužbeno doznajemo, nisu bili previše njime oduševljeni.

Za IT u planu je 29 milijuna kuna

Gleda li se po podružnicama najveći gubitnik je Direkcija kojoj su sredstva prepolovljena. U prvotnom planu je bilo predviđeno 197 milijuna kuna investicija dok je ovim drugim planom to smanjeno na 98 milijuna. Najveći dio smanjenja investicija odnosi se na ulaganje u IT sustav koji je sa 91,5 milijuna kuna pao na ‘samo’ 29 milijuna. Bitno su smanjena i sredstva (za 17 milijuna kuna) planirana za ulaganje u završetak srednje škole u Sponici. Zbog ovog smanjenja upitno je hoće li se ostvariti plan da taj objekt bude spreman za početak školske godine 2012. Holding je još za 15 milijuna kuna smanjio niz manjih investicija koje se preko Direkcije obavljaju za Grad Zagreb.

ViO i zagrebačke ceste ostale neokrznute

Ono što je najzanimljivije u izmjeni cijelog Plana investicija jeste spomenuta stavka ulaganja u IT koja je bila vođena Direkcijom. U novom planu apetiti za kupovinom hardvera i softvera su bitno smanjeni. Sve stavke su smanjene na otprilike jednu trećinu dok su neke i izbačene. Zanimljivo je kako je preko noći potrebe za kupnju informatičke opreme (osobna računala, printeri…) sa 15 milijuna kuna pale na samo pet milijuna kuna. Gotovo su identične brojke kada je riječ o računalnim programima za poslovanje i poslovno informacijskom softverskom sustavu (ERP).  

-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-Ivo Čović, predsjednik Uprave HoldingaInvesticije u ostalim podružnicama su također smanjene no ne u tolikom postotku. U podružnici Vodoopskrba i odvodnja plan investicija ostao je isti. No nužno je napomenuti da su ulaganja u ovu podružnici planirana u četverogodišnjem ciklusu koji je započeo 2008., a sredstva su uglavnom osigurana preko Europske banke za obnovu i razvoj. Podružnici Zagrebačke Ceste također je ostavljen identičan iznos. Ova podružnica će investirati 20 milijuna kuna od čega gotovo cijeli iznos otpada na kupnju strojeva kako bi smanjili troškove plaćanja usluga kooperantima.

ZET među najvećim gubitnicima

Drugi najveći gubitnik je ZET kojemu su sredstva smanjena sa 89,8 milijuna kuna na 62,5 milijuna kuna što je razlika od 26,4 milijuna kuna. Najvažniji element na kojem je postignuto samnjenje je odustajanje od izgradnje ispravljački stanica na Kvatriću i Črnomercu. Također se za šest milijuna kuna smanjila nabava vozila.

Zagrebparking odustao od ulaganja u garaže

Stanogradnja je ostala bez 17,8  milijuna kuna, Zagrebparking bez 7,3 milijuna (odgodilo se ulaganje u garaže), ZGOS bez 6,1 milijun, Sportski objekti su ostali bez pet milijuna, Tržnice bez 2,5 milijuna, Čistoća bez dva milijuna kuna dok su preostalima investicije srezane za manje iznose. Kod Robnih terminala je došlo do smanjivanja iznosa investicije no ondje se troškove na sebe preuzeo privatni investitor.

Kada je riječ o izvorima financiranja u Holdingu, veći dio troškova planiraju pokriti vlastitim sredstvima. Riječ je o  410,5 milijuna kuna. Ovaj iznos ostao je identičan iz prvotnog plana investicija. U holdingu su uvjereni kako će taj iznos prikupiti drugačijim načinom računanja dobiti i gubitka. Od preostalih 305,3 milijuna kuna najveći dio (254,7 milijuna kuna) bit će osiguran dizanjem kredita.