Novi Zagreb ugošćuje sve županije na 12 hektara

Milan Bandić

Autor:: Marija Radonić 11/11/2009 11:16

Novi tematski park u Novom Zagrebu, projekt Hrvatska u malom uskoro će se prostirati na 12 hektara gradskog zemljišta uz Aveniju Većeslava Holjevca s jedne i Islandsku ulicu s druge strane. Najavio je to na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi gradonačelnik Milan Bandić.

Milan Bandić nije krio oduševljenje već je ponovno pričao o svojim snovima koji više očito ne obuhvaćaju Zagreb.

– Dobio sam takve “batine” zbog Bundeka, a on se pokazao kao najveći uspjeh Gradske uprave. Ovaj projekt je toliko dobar da ga ni najzločestiji ne mogu zaustavit – rekao je Bandić.

Ukupna površina parka biti će 70 hektara, unutar kojih će biti smješten tematski park, te zelene površine. Park će biti podijeljen na 21 tematsku jedinicu koje će odgovarati hrvatskim županijama. Svaka jedinica prostirat će se na 5000 metara kvadratnih. Grad Zagreb osigurava infrastrukturu i zemljište, a svaka županija karakteristično uređuje svoj prostor i u tome uživa potpunu slobodu.

Tako bi se građanima Zagreba trebala predstaviti Splitska riva, Stonske zidine, Istarske kuće i ostale znamenitosti iz Hrvatske.

– Ovim projektom nastoji se oživjeti Novi Zagreb, te postići da svaki građanin Hrvatske u Zagrebu može pronaći dio zavičaja i osjećati se dobrodošlim. Park će također predstavljati iznimnu turističku atrakciju omogučujući inozemnim turistima da samo jednim posjetom Zagrebu dobiju uvid u posebnosti svih regija Hrvatske – smatra gradonačelnik.

Do kraja godine biti će raspisan javni anketni urbanistički natječaj, po čijoj provedbi slijedi izrada urbanističkog plana uređenja. Projekt će biti završen u roku od dvije godine.