Paromlin postaje nosioc novog izgleda Zagreba

Istraživačko-anketni međunarodni arhitektonski natječaj za Paromlin predstavljen je u nazočnosti zamjenice gradonačelnika Jelene Pavičić Vukičević

Autor:: Marija Radonić 11/11/2009 10:57

Jedan od najvažnijih zagrebačkih spomenika industrijske arhitekture – kompleks Paromlin dobija novo lice. Na konferenciji za novinare u Gradskoj poglavarstvu na konferenciji za novinare predstavljen je istraživačko-anketni međunarodni arhitektonski natječaj koji će trajati od 16. studenog 2009. do 15. veljače 2010.

Ovim natječajem, zanimljivo neoptrećenim realizacijom, želi se potaknuti arhitekte na kreativnost u oblikovanju prostora koji bi trebao biti nosioc novog identiteta grada, istaknula je zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević.

-.-www.zagreb.hr-.-Istraživačko-anketni međunarodni arhitektonski natječaj za Paromlin predstavljen je u nazočnosti zamjenice gradonačelnika Jelene Pavičić Vukičević– Želja nam je da to bude poveznica tradicije i budućnosti. No, nužno je da bude uklopljen u dosadašnju infrastrukturu i svojim sadržajima zadovoljava potrebe Zagreba – dodala je Pavičić Vukičević.

Natječaj uz podršku Grada provodi Oris- kuća arhitekture, a financiran je od strane američke tvrtke DuPont.

Sve projekte ocjenjivat će međunarodni ocjenjivački žiri sastavljen od arhitekata i povjesničara umjetnosti: Dietmar Steiner iz Beča, Wlodzimierz Sobon iz Varšave (DuPont), Aleksander Laslo, GU za strategijsko planiranje i razvoj grada, Andrija Rusan, Oris, Feđa Vukić, Zagreb, Alan Kostrenčić, Zagreb i Matevž Čelik iz Ljubljane.

Nagrade su novčane, za prvu nagradu isplatiti će se 32 000 kuna, za drugu 18 tisuća, a za treću 11 tisuća kuna. Nagrađivani radovi će biti promovirani u arhitektonskim krugovima zapadne Europe.

Kompleks Paromlin građen je od 1906. do 1908. te uglavnom funkcionira kao industrijska građevina sve do 80-ih godina 20. stoljeća kada se bezuspješno planira prenamjena. Nakon požara 1988. sigurnost same građevine dolazi u pitanje kada potencijalni investitori planiraju rušenje. Problematika kompleksa je obrađivana i kasnije u nekoliko navrata bez adekvatnog rješenja.

– Ovaj pionir industrijalizacije i modernizacije već je dugo izazov urbanistima i arhitektima jer zbog iznimne lokacije. Svrha natječaja je pronaći mu novo mjesto i namjenu u današnjici – dodala je dogradonačelnica.