Novi sukob Bandića i SDP-a težak 149 milijuna kuna

Milan Bandić i Mirko Varat

Autor: Sanjin Španović 9/27/2010 9:46

Zagrebački SDP uz potporu svojih koalicijskih partnera, te gradskog HNS-a u petak je krenuo u novi sukob sa gradonačelnikom Milanom Bandićem. Nakon što su mu srezali kontrolu nad Holdingom, a on se tu osvećuje uzimajući milijunske poslove toj gradskoj mega tvrtki i prebacivajući na svoje urede, SDP-ovci su odlučili preuzeti kontrolu nad 149 milijuna kuna novca iz pročuna koliko iznosi stavka za male komunalne akcije.

Taj proces započet je još u veljači kada su predsjednici vijeća gradskih četvrti, Boris Šprem i Milan Bandić osnovali stručni tim za analizu rada mjesne samouprave.

-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-U petak su prvi puta predstavljeni rezultati te analize u kojoj je najvažniji prijedlog da vijeća gradskih četvrti otvore žiroračune na koji bi im se uplatio novac iz gradskog proračuna za male komunalne akcije na što, tvrde, imaju i pravo po zakonu.

Time bi, kažu, vijeća gradskih četvrti dobila suverenost u kontroli i trošenju novaca za male komunalne akcije koji sada kontrolira Ured gradonačelnika.

A on, tvrde mnogi političari u gradu namjerno zavlači sa njihovim ostvarivanjima kako bi uštedio novac u proračunu obzirom da se taj novac ne može prebaciti za iduću godinu u proračunu. Dokaz tome je i da je  od 1304 planiranih malih akcija odrađeno njih svega 82.

Jozo Radoš (HNS), predsjednik Odbora za mjesnu samoupravu možda je i najbolje objasnio kako će se ovaj sukob riješiti.

– Nemojmo se zavaravati, ovdje će odlučiti politička volja – rekao je Radoš i dao naznačiti kako će se Bandić morati odreći kontrole nad 149 milijuna kuna u proračunu jer je to volja Skupštine.

Na naše jasno pitanje zašto do sada ti žiro računi nisu otvoreni kada za to ne postoji zakonska preporuka odgovoreno nam je kako i da oni postoje Milan Bandić sigurno ne bi na njih uplaćivao svote, već bi i dalje inzistirao da njegov ured kontrolira potrošnju tih novaca, te da on sigurno tu ideju ne misli podržati.

Da je to zaista tako svjedoči i njegovo izlaganje na tu temu koje je imalo podosta povišenih tonova.

– To će biti kaos u kojem ja ne želim sudjelovati – poručio je Bandić.