Nova ulica u Španskom dobila ime po Mariji Radić

Autor: Ivana Keleš, FOTO: Jabuka TV 3/14/2016 13:25

Grad Zagreb bogatiji je za još jednu ulicu nazvanu po ženi. Ta čast pripala je Mariji Radić, supruzi Stjepana Radića i jednoj od prvih žena koje su se u Hrvatskoj bavile političkom djelatnošću.

– Budući da smo ušli u Europsku uniju, intencija u Europi je da se što više ulica i parkova imenuje po ženama. Marija Radić bila je prva predsjednica organizacije žena ‘Hrvatskoga srca’ te supruga Stjepana Radića. Ona je bila izuzetna žena koja zaslužuje veliko mjesto u povijesti, pa sam se odlučila da njoj posvetimo jednu ulicu – objasnila je idejna začetnica projekta Danica Vukelić.

Marija Radić bila je učiteljica, knjižničarka, publicistkinja i nakladnica, a za života se zalagala za opće pravo glasa i ravnopravnost žena. Iako po narodnosti Čehinja, Hrvatsku je prihvatila kao svoju domovinu i aktivno pridonosila njenom cjelokupnom razvoju.

– Ovo je veliko zadovoljstvo da u našem kvartu dobijemo ime ulice po mojoj prabaki Mariji Radić koja je učinila puno za Hrvatsku i za žene na našem podneblju – izjavio je August Turina, praunuk Stjepana i Marije Radić.

Imenovanju ulice prisustvovali su i predstavnici Hrvatsko – češkog društva koji su posljednjih nekoliko godina radili mnogo na popularizaciji Marije Radić.

– Na našu inicijativu u Pragu je postavljena spomen ploča na mjestu gdje su se vjenčali Stjepan i Marija Radić. Također, 2014. godine na našu inicijativu postavljena je i spomen ploča u Gundulićevoj ulici, gdje je Marija Radić provela svoje zadnje godine života i gdje je i umrla – rekao je Marijan Lipovac, predsjednik Hrvatsko – češkog društva.

Marija Radić bila je hrabra žena velikih moralnih i intelektualnih kvaliteta, a danas može služiti kao primjer svim hrvatskim političarkama. Grad Zagreb imenovanjem nove ulice po jednoj ženi napravio je korak naprijed ka približavanju standardima Europske unije, ali i dokazao kako žene neće i ne bi smjele biti zaboravljene.