Nova donacija za pomoć u razminiranju Hrvatske

U 2016. godini, u minskim incidentima stradalo je sedam osoba, od čega tri smrtno. Na problemu razminiravanja minski sumnjivih površina radi se već 20 godina, a do sada je u te svrhe utrošeno preko 5,1 milijardi kuna. Simbolična donacija Reda Sv. Jurja otvorit će nove prilike i zasigurno pomoći osiguravanju ostalog dijela naše domovine

Dame Reda sv. Jurja osnovane su u listopadu prošle godine. Svoj doprinos dale su očišćenju minski sumnjivih površina u Hrvatskoj, koje se protežu se kroz devet županija i uključuju 63 jedinice lokalne uprave i samouprave.

– Na tom je prostoru, po poznatim zapisnicima, još otprilike 42.000 mina. Sredstva dobivamo iz državnog proračuna, ali ih prikupljamo i kroz EU fondove i ovakve donacije – izjavio je Ante Brkljačić, v.d. ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje.

Simboličnu donaciju, članice spomenute organizacije došle su osobno predati, a ideju su dobile od jedne gospođe u Berlinu.

– Začudila se kako još nismo završili razminiranje u Republici Hrvatskoj jer je čula da tu stradavaju ljudi, te da ima puno poljoprivrednih domaćinstava koja nisu razminirana. Tako smo odlučile da ćemo skupljati sredstva i donirati jednu donaciju u skladu s našim trenutnim mogućnostima, ali ona sigurno neće biti posljednja – objasnila je Mirjana Bosanac, glavna tajnica Dama Reda sv. Jurja.

Donacija iznosi 10.000 kuna, a odabir najugroženijeg područja prepustile Đurđi Adlešić, predsjednici udruge ‘Hrvatska pomaže’.

– Drago mi je što su odlučile pomoći jer je donatora u Hrvatskoj sve manje. Mi smo zemlja članica Europske unije, pa ljudi teško shvaćaju da kao takva imamo minski problem – zaključila je Adlešić.

Hrvatska se ovim problemom bori od završetka ratnih aktivnosti. Trenutno se provodi drugi plan razminiranja, koji će trajati do početka ožujka 2019. godine.