NK HAŠK proslavio 110 godina postojanja

Autor: Iva Nikšić 11/7/2013 17:09

Većina nogometnih klubova u Hrvatskoj može se pohvaliti dugom tradicijom, ali zasigurno ne tako dugom kao Hrvatski akademski športski klub koji je svečanim okupljanjem članova i prijatelja proslavio 110 godina. Time je postao najstarijim nogometnim klubom u Lijepoj Našoj. Povijest ovog kluba kroz stoljetni period ne može opisati kao jednostavna.

– Sve je počelo davne 1903. godine utemeljenjem nogometnog kluba HAŠK koji je nasilno ukinut 1945. godine, ali članovi kluba nastavili su djelovati. Godine 1990. je održana obnoviteljska skupština i obnovljen je rad sportskog društva HAŠK – rekao je Vinko Barišić, predsjednik kluba.

Kroz klub su prošli mnogi igrači i izmijenili se mnogi predsjednici. Da se i nakon 110 godina ljudi ne zaboravljaju, potvrdila je delegacija kluba, ali i članovi športskog društva HAŠK koji su odali počast prvom predsjedniku kluba Hinku Würthu i legendarnom igraču Ivanu “Ici” Hitrecu.

– Naši igrači danas nisu postali takve legende, ali odgajamo nove generacije. Imamo više od 300 mladih igrača i nadamo se da ćemo imati novog Hitreca na našim terenima – priželjkuje Barišić.

Iako HAŠK nije prvoligaš, a ne može se ni financijski uspoređivati s velikim klubovima, ima ono važnije, a to je ljubav prema sportu onih koji zaista uživaju u nogometu. I sam predsjednik kluba ističe kako novac nije sve te da klub ima perspektivu iako je amaterski klub, ali je potrebno napraviti korak unazad i živjeti s tim.

– U tom klubu se osjeti dobra atmosfera i za mene je uspjeh u nogometu okupiti ljude, a posebno okupiti mlade i djecu – istaknuo je Branko Tušek, iz Ureda predsjednika RH.

Povodom proslave velike obljetnice klub je prikazao kratki film o povijesti hrvatskog nogometa i samog kluba, dodijelio značk, a za kraj su se članovi i njihovi gosti zasladili rođendanskom tortom sa slikom grba HAŠK-a.