Niske zalihe krvi u Zagrebu tijekom ljeta

U Republici Hrvatskoj tijekom jedne godine prikupi se oko 190 000 doza krvi. U jednom danu Zavoda za transfuzijsku medicinu prikupi u prosjeku od 350 do 450 doza pune krvi.

Ravnateljica Zavoda za transfuzijsku medicinu Dr. Irena Jukić pozvala je nositelje pozitivne i negativne krvne grupe 0 da doniraju krv u Petrovoj.

Tijekom ljetne sezone potrebne su veće zalihe krvi zbog povećanog broja prometnih nesreća i drugih ozljeda karakterističnih za provođenje vremena u prirodi.

Krv se može darivati u Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu svakim radnim danom od 07.30 do 19.00 i subotom od 7.30 do 15.00.

Darivanju krvi mogu pristupiti sve punoljetne zdrave osobe, a proces darivanja vrlo je jednostavan – nakon ispunjavanja kratkog upitnika o zdravlju osobe, obavlja se kratki razgovor s liječnikom i provjerava stanje hemoglobina. Samo darivanje krvi traje desetak minuta i uzima se doza od 450 mililitara.

Nakon darivanja krvi, oporavak je vrlo brz i jednostavan zato što se kod zdravih osoba krvne stanice vrlo brzo stvaraju. Svejedno postoji nekoliko stvari na koje ipak treba pripaziti neposredno prije i poslije darivanja krvi, kao što je konzumacija tekućine i izbjegavanje masne hrane.

Stanje zaliha doza krvi Vaše krvne grupe možete saznati na web stranici Zavoda za transfuzijsku medicinu . Ako su trenutačne zalihe krvi Vaše krvne grupe ispod oznake “premale zalihe”, darujte krv u najbližoj nadležnoj ustanovi.