Najzanimljivija imena elektronske scene u Zagrebu

Illectricity festival

Autor: Maja GujinovićAutor: Tina Fišić 11/28/2009 15:10

Zagreb se s pravom ovih dana može upisati na kartu kao jedan od centara elektronske glazbe. Naime, večeras, 28. studenog počinje illectricity, festival suvremene elektronske glazbe i vizualizacija, koji će se trajati sve do 5. prosinca. Organizatori festivala, udruga Confusion posljednjih su mjeseci pažljivo osluškivali šaputanja glazbenih stručnjaka o uzbudljivim novim imenima, te pohodili slične festivale kako bi osmislila manifestaciju koja nudi presjek najaktualnije elektronske produkcije. DJ Krush, Modeselektor, LTJ Bukem, The Bug, Digital Mystikz i Dub Pistols samo su neki od glazbenika uz čiji je ritam zaplesalo tisuće ljudi na dosadašnjim Confusion događanjima.

Elektronska glazba osim zabave je i umjetnost-.-confusion-.-Illectricity festival u tjedan dana nudi glazbu, radionice, predavanja, video festival i mnoštvo drugog.

Osim glazbenih Confusion će prezentirati i najsvježije regionalne video umjetnike s čijim vizualizacijama, doživljaj glazbe dobija jednu novu dimenziju.

– Jedan od ciljeva festivala je povezati umjetnike s različitih područja. Elektronska se glazba neopravdano veže isključivo uz pojam zabave, ali ona ima i umjetnčku vrijednost, i naš je cilj to pokazati – rekao je Nenad Barić, jedan od članova Confusiona.

Glazba, vizualne umjetnosti, street art, radionice, predavanja i sve to u naelektriziranih tjedan dana samo su dio bogatog programa illectricitya koji će se večeras otvoriti uz glazbu Jackmastera, škotskog DJ-u u čijim se rukama publika pretvara u marionete, i to u Autonomnom kulturnom centru Medika.

Uz njega će na pozornici po prvi puta zablistati i pobjednici ovogodišnjeg nucomersa natječaja, kojim Confusion svake godine pokušava hrvatsku scenu elektronske glazbe obogatiti novim nadama. Na četvrtom nucomers nightu predstavit ćemo neafirmirane producente i DJ-e Microslava, Iggy Duba, Dwight Glovea i Sinistera.

Od glazbenog virtuoza do plesnih ritmova iz Velike Britanije-.-confusion-.-Jon Hopkins, koji nastupa na zatvaranju illectricity festivala poznat je po suradnji s Massive Attackom, Brian Enaom i dr.

U idućih tjedan dana među glazbenicima čiji se ukusi kreću od dubstep, funky, drum and bassa ritmova svakako treba istaknuti virtuoza eksperimentalne elektronske glazbe Jon Hopkinsa, poznatog po suradnji s velikanima poput Coldplaya, Massive Attacka, Brian Ena i Herbiea Hancocka. Najaktualnije glazbene inovacije nadalje će predstaviti Peverelist, bristolski dubstep čarobnjak, Cooly G predvodnica UK Housea – glazbenog pravca koji je nedavno zapljusnuo londonsku, a onda i svjetsku scenu elektronske glazbe, te legendarni D-Bridge, velikan drum and bassa koji će uskoro objaviti i jubilarnu 50. Fabric Live kompilaciju, koja nakon DJ Kicks serije kompilacija predstavlja definitivno najjaču seriju DJ mikseva ikad. Spomenuti DJ-inastupit će na velikoj završnoj večeri, 5. prosinca, u dvorani Jedinstvo popred Močvare.

Želite postati VJ, DJ ili street artist?

Osim zabavne strane programa, Illectricity festival njeguje i onu edukativnu. Naime, unutar festivalskog tjedna održava se nekoliko radionica; glazbenih, video i likovnih kao i predavanja kao i Videoskop, originalan program koji pruža sasvim drugačije kino iskustvo i prikazuje radove domaćih i stranih video jockeya. Za više informacija o Illectricity festivalu pogledajte www.illectricity.com ili njihovu myspace stranicu http://www.myspace.com/illectricity. Program festivala je proveden u suradnji s Zagrebačkim centrom za nezavisnu kulturu i mlade te Gradskim uredom za kulturu obrazovanje i sport.

Pratite portal zagrebancija.com, kako bi bili u toku s svim događanjima na festivalu.

Ulaznice za završnu večer 5. prosinca u Jedinstvu se mogu kupiti u pretprodaju u Prostoru (Mesnička 5) te Kingston (Radićeva 3).