Najnovija brazilska produkcija u kinu Tuškanac

'Moguće ljubavi'

Autor:: T.Š. / HFS 4/26/2010 20:01

Ciklus započinje filmom ‘Sretna zvijezda’ Ricarda Franca, a slijedi ‘Dobra noć za izlet’ koji prati jedan dan u životu Juscelina Kubitscheka, popularnog bivšeg predsjednika i jednog od najvećih političara Brazila.
Slijede dvije komedije razigrani ‘Lisbela i zatvorenik’ te ‘Moguće ljubavi’, a oba filma tematiziraju suvremeni Brazil. Tematski je suvremena i drama ‘Put oblaka’ koja prati dugo putovanje jedne obitelji biciklom u potrazi za poslom i egzistencijom. Ovim se filmom redatelj Vincente Amorim nadovezuje na estetiku neorealizma. Ono što je posebno zanimljivo su nevjerojatne regionalne raznolikosti ove velike zemlje što je u filmu posebno naglašeno.
Ljubiteljima ozbiljne glazbe preporučujemo posljednji film ciklusa ‘Villa-Lobos – strastveni život’, povijesnu sagu o najvećem brazilskom kompozitoru Heitoreu Villa Lobosu, svjetski poznatom skladatelju čije djelo odlikuje spoj narodne i klasične glazbe.

Ekranizirana priča o popularnom brazilskom predsjedniku Juscelinu Kubitscheku

U filmu ‘Dobra noć za izlet’, koji će se prikazati u utorak, 27.travnja u 19 sati, pratimo dan života Juscelina Kubitscheka, popularnoga brazilskog predsjednika potkraj pedesetih godina prošloga stoljeća. Nekolicina časnika zračnih snaga pokušat će svrgnuti predsjednika koji započinje tajnu vezu s inteligentnom i lijepom Lúciom Mariom, udanom za Josea Pedrosa. Njihova romansa trajala je 18 godina, završivši tek njegovom smrću u automobilskoj nesreći 1976. godine.

Nakon ovog, u 21 sat, kreće film Film ‘Lisbela i zatvorenik’ Guel Arraesa, snimljen 2003. godine. Priča je to o Leléu sitanom prevarantu koji luta od grada do grada zarađujući na sumnjive načine. Nakon kratkotrajne afere s Inaurom čiji je suprug profesionalni ubojica, Leléu bježi u žurbi da bi spasio vlastitu glavu. Dolazi u mali gradić gdje upoznaje i zaljubljuje se u mladu Lisbelu koja obožava filmove. No, ona je već zaručena za Douglasa.-.-Kino Tuškanac-.-'Put oblaka'

‘Put oko oblaka’ baziran je na stvarnoj priči o siromašnoj obitelji

‘Put oko oblaka’ prikazivat će se u srijedu, 28. travnja u 21 sati i u četvrtak, 29. travnja u 19 sati. Iz sjeveroistočnog Brazila siromašna obitelj odluči krenuti na ambiciozno putovanje kako bi osigurali bolju budućnost. Otac Romão nepismeni je vozač kamiona koji unatoč svemu ostaje optimist. Majka Rose je pragmatičnija dok brine o njihovo petero djece. Međusobna ljubav i složnost obitelji doći će do izražaja tijekom njihova puta biciklima do Rio de Janeira, grada udaljenog 3000 kilometara.

Komedija ‘Moguće ljubavi’ mogu se pogledati u četvrtak, 29. travnja s početkom u 21 sat i u petak, 30. travnja u 19 sati.

Za ljubitelje ozbiljne glazbe preporučuje se posljednji film ciklusa ‘Villa-Lobos – strastveni život’

Ljubiteljima ozbiljne glazbe film ‘Villa-Lobos – strastveni život’ prikazuje se u petak, 30. travnja u 19 sati i u subotu, 1. svibnja u 17 sati. Biografija najpoznatijeg brazilskog skladatelja klasične glazbe Heitora Ville-Lobosa započinje koncertom u njegovu čast u Teatru Municipal u Rio De Janeiru. Već ostarjeli glazbenik, prisjeća se života, od djetinjstva i stroga oca, prvih susreta s uličnim glazbenicima, putovanja u Amazonu, prvih glazbenih uspjeha, godina provedenih u Parizu, propala braka s prvom suprugom Lucílijom, kasnije sreće s Mindhinom, bolesti potkraj života.

Svi filmovi imaju hrvatske i engleske titlove.