Najgora želježnička nesreća bila je 1974. godine

Olupina vlaka nakon prometne nesreće u kojoj su poginule 153 osobe

Autor:: neno9.blog.hr 12/21/2009 11:31

Najveća željeznička nesreća u hrvatskoj povijesti dogodila se u Zagrebu, u petak, 30. kolovoza 1974. godine u 22,40 sati. To je bila najgora katastrofa u Jugoslaviji.

Toga dana je ekspresni vlak Atena-Dortmund, prepun putnika, uglavnom radnika u Njemačkoj i članova njihovih obitelji, među kojima je bilo dosta djece, uletio brzinom od 103 km/sat (umjesto 40 km/sat) u splet tračnica i skretnica na zagrebačkom Glavnom kolodvoru.

Nesreća se dogodila kada je ekspresni putnički vlak sa svih 9 vagona iskočio iz tračnica te se prevrnuo, pri čemu je poginulo 153 putnika.

Stotine mrtvih i ozlijeđenih, a lokomotivi ništa

U vlaku su se uglavnom nalazili ‘gastarbajteri’ iz Njemačke i njihove obitelji, među kojima i dosta djece. Poginulo je čak 153 ljudi, a 90 ih je ranjeno. Strojovođe su ostale neozlijeđeni, a lokomotiva neoštećena.

Vlak je u 19.45 sati prema Zagrebu krenuo iz Vinkovaca, a njime su upravljali iscrpljeni i neispavani strojovođa Nikola Knežević i njegov pomoćnik Stjepan Varga koji su prije toga radili već puna dva dana.

Kasnija istraga nesreće pokazala je da je vlak na nekoliko mjesta premašio dozvoljenu brzinu za gotovo 70 kilometara pa je tako umjesto dozvoljene brzine pri ulasku na kolodvor od 40 km/h, strojovođa uletio brzinom od 104 kilometra na sat. Prekasno se počelo i kočiti, tako da se vlak ‘odlijepio’ od pruge i ubrzo postao neprepoznatljiva olupina.

Za unesrećene potrebna bila i sudska identifikacija

Cijeli Zagreb tu noć nije mirno spavao, a intervenirala je i vojska, te gotovo svi liječnici s prebivalištem u Zagrebu. Mnogi putnici su na mjestu poginuli, a o užasu koji ih je zadesio govori i podatak da čak 41 osobe nisu mogle biti identificirane, te su pokopane u zajedničkoj grobnici na Mirogoju.

Nesretni strojovođa Knežević je u postupku koji je uslijedio osuđen na 15 godina zatvora, a njegov pomoćnik na 8 godina. Sud je kao olakotnu okolnost uvažio i činjenicu da su bili previše iscrpljeni, te da su gotovo 52 sata proveli za upravljačem vlaka.

Preživjeli putnici tada su pričali kako vlak već sat vremena prije dolaska na Glavni kolodvor, između postaje Ludina i Novoselec nije usporio, te se opasno nagnuo.

Lokomotiva vlaka sada se nalazi u Hrvatskom željezničkom muzeju.