Na Sljemenu se pojelo 14 tisuća porcija graha

Autor: S.S. 1/7/2015 14:58

Snimke, vijesti i reportaže uspješno završenih utrka Audi FIS Ski World Cup Vip Snow Queen Trophy 2015 – Zagreb/Sljeme obišle su ponovo sve kontinente. Televizijski prijenos muškog slaloma Vip Snow Queen Trophyja izravno je išao u 25 zemalja na renomiranim TV postajama te na Eurosportu Asia i Eurosportu Europe, dok je ženski slalom izravno prenošen u 22 zemlje. Vijesi i reportaže iz Zagreba objavljene su u još pedesetak zemalja.

Utrku je pratilo 538 akreditiranih novinara i fotoreportera od čega 335 domaćih i 203 inozemna. Gotovo svi vodeći mediji prenijeli su informacije i pohvale koje su izrekli najbolji svjetski skijaši i skijašice, izrazivši zadovoljstvo zbog izvrsno pripremljene staze, organizacije utrke i prijema sljemenske publike.

– Organizacija ovdje u Zagrebu je uvijek izvrsna i lijepo je. Skijamo noću, publika se odlično zabavlja i uživa. Ovo je jedna od najboljih utrka u Svjetskom kupu – kazao je pobjednik Vip Snow Queen Trophyja Marcel Hirscher koji je po treći puta postao sljemenski kralj te na zagrebačkom slalomu ujedno i najuspješniji austrijski slalomaš u povijesti, sa 15 pobjeda u Svjetskom kupu.

Iznimno zadovoljan organizacijom i prijemom u Zagrebu bio je i drugoplasirani Felix Neureuther.

– Puno je klasičnih utrka, posebice u siječnju, koji je za nas slalomaše najbolji mjesec. Puno je ljudi i puno zabave. Kada dođemo iz švedskog Aarea, gdje smo skijali pred dvadeset pet ljudi, u Zagreb pred ove navijače, osjećaj je poseban. Zagreb je uz Kitzbuehel zasigurno najbolje organizirana utrka u Svjetskom kupu. Kada je za sve nas takmičare napravljeno sve perfektno, kao što je to ovdje, ne možete od organizatora tražiti ništa bolje od toga -iječi su drugoplasiranog Neureuthera.

Norveškim skijašima ovogodišnji je Vip Snow Queen Trophy još posebniji. Nina Loeseth i Sebastian Foss Solevaag na zagrebačkom su slalomu bili treći i oboje su po prvi puta u karijeri stali na pobjednički podij.

– Drago mi je skijati ovdje. Tu je uvijek krasno, posebni su ljudi, atmosfera, a poseban je i snijeg, kao i staza. Bilo je teško i prilično ledeno, no fokusirala sam se na dobro skijanje, a ne na to da doskijam do podija – poručila je trećeplasirana u ženskom slalomu Vip Snow Queen Trophyja Nina Loeseth.

– Ovdje u Zagrebu nam je uvijek lijepo. Nina Loeseth i ja odrasli smo u istom gradu, a i njoj je to bio prvi podij u karijeri. Čini se kako nas dvoje imamo poseban dogovor s ovom utrkom u Zagrebu – rekao je Solevaag.

Svoju drugu pobjedu na zagrebačkom slalomu ostvarila je i ovogodišnja pobjednica Mikaela
Shiffrin.

– Biti Snježna kraljica je zgodna titula, ali i više od toga, zaista volim ovo brdo. Volim izazov. Staza je malo strma, malo ravna i moraš se dobro potruditi sve do cilja. Publika je nevjerojatna. Zagrebačka utrka je klasik Svjetskog kupa gdje navijači vole gledati skijanje – kazala je ovogodišnja sljemenska kraljica Mikaela Shiffrin.

I drugoplasirana na ženskom slalomu Kathrin Zettel voli sljemensku stazu.

– Dobar skijaš mora biti brz na svakom brdu, a ja imam problema s laganim i ravnim stazama. Ova staza mi se upravo stoga sviđa. Iako ovakve teške staze mogu biti manje atraktivne gledateljima uz stazu i onima koji utrku prate preko televizijskih ekrana, voljela bih da ih je i na drugim utrkama u Svjetskom kupu više – dodala je austrijska skijašica.

Utrke Vip Snow Queen Trophyja pratilo je uživo više od 23.000 gledatelja, oko 8.000 na ženskom slalomu i više od 15.000 na muškom, koji su kao i uvijek stvorili nezaboravnu atmosferu. Ivica Kostelić kazao je kako se huk sa sljemenskih tribina ne može mjeriti s navijanjem na bilo kojoj utrci Svjetskog kupa.

Gledateljima je i ovaj puta, uz izniman sportski doživljaj omogućena i vrhunska zabava te besplatna hrana i piće, po čemu je Sljeme jedinstveno u svijetu. U dva dana utrka Vip Snow Queen Trophyja podijeljeno je 14.000 porcija graha, 12.500 hot-dogova, 11.900 sendviča, više 3.500 litara čaja, a dijeljeni su i čips, grickalice, čokoladice i sokovi.

Audi FIS Ski World Cup Vip Snow Queen Trophy i ove je godine pokazao svoju humanu stranu. Po peti je puta organizirana humanitarna utrka dm Zagreb Ski Legends. Ovogodišnji pobjednik utrke legendi je Kristian Ghedina, bivša talijanska skijaška zvijezda, specijalist brzih disciplina, pobjednik 13 utrka Svjetskog kupa i dobitnik dva srebra i bronce sa Svjetskih prvenstava ’90-ih godina. Humanitarna utrka dm Zagreb Ski Legends održana je nakon ženskog slaloma na Vip Snow Queen Trophy 2015 – Zagreb/Sljeme, a na utrci su paralelni slalom vozile brojne svjetske skijaške zvijezde i osobe iz hrvatskog javnog života.

Pokrovitelj humanitarne utrke, dm-drogerie markt, donirat će Specijalnu bolnicu za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri donacijom u godišnjim potrebama higijenskih i kozmetičkih proizvoda, a pomoći će donacijom i Forum za kvalitetno udomiteljstvo djece, prvu mrežu udruga udomitelja djece u Hrvatskoj.