Na Medicinu će ove godine primati 300 studenata

Sveučilište u Zagrebu

Autor: R.I. 3/28/2012 13:17

Nakon što je Senat Sveučilišta u Zagrebu 13. ožujka donio odluku o kvotama i iznosima participacija za upis
studenata u I. godinu preddiplomskih, integriranih i stručnih studija u ak. god. 2012./2013. za 29 fakulteta i
akademija u svojem sastavu, u utorak su usvojeni upisni uvjeti za četiri preostale sastavnice. 

U skladu s odlukom Senata, na Sveučilištu u Zagrebu iduće akademske godine neće biti povećanja iznosa
studentskih participacija u troškovima studiranja pa će tako i školarine na Fakultetu strojarstva i brodogradnje te na Tekstilno-tehnološkom fakultetu ostati na razini prošlogodišnjih.

– Nadamo se da će i ove godine biti sklopljen sporazum između Sveučilišta u Zagrebu i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta o pokrivanju studentskih participacija za redovite studente, tako da će upisani studenti u I. godinu studirati bez participiranja u troškovima  studija – ističe se iz Senata Sveučilišta u Zagrebu.

Iduće akademske godine u I. godinu integriranog studija medicine na Medicinskom fakultetu moći će se
upisati 300 studenata, pri čemu će svi studenti studirati bez plaćanja participacija u troškovima studiranja.

Pritom je Senat dao punu podršku naporima Sveučilišta u Zagrebu i Medicinskog fakulteta u realizaciji Sporazuma kojim se zbog velikog nedostatka liječnika u Hrvatskoj Medicinski fakultet obvezao povećati kvotu za 60 redovitih studenata svake godine, počevši od ak. god. 2009./2010., a Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta financirati povećane materijalne troškove i rashode za zaposlene za razvojna radna mjesta zbog povećanja broja studenata.

– Budući da je Medicinski fakultet ispunio svoje obveze iz Sporazuma, dok je financijsko praćenje upisa većeg broja studenata tijekom posljednje tri akademske godine od strane Ministarstva izostalo, Senat je rektoru Sveučilišta u Zagrebu i dekanu Medicinskog fakulteta dao podršku da s resornim Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta te Ministarstvom zdravlja ponovno pokrenu proces usuglašavanja o ovom otvorenom pitanju – stoji u priopćenju Senata. 

Također, upisna kvota na Kineziološkom fakultetu, na izvanrednom stručnom studiju za izobrazbu trenera,  smanjena je za sto mjesta u odnosu na kvotu koju je taj studij imao kad se izvodio na Društvenom veleučilištu, pa će se sukladno ovoj odluci u prvu  godinu studija na ovom studijskom programu moći upisati ukupno 300 studenata.

Na temelju odluke Senata, ukupna kvota za upis studenata u prvu godinu preddiplomskog, integriranog i stručnog studija za sljedeću akademsku godinu iznosi 12 493. Pritom je 10 551 mjesto osigurano za redovite studente. Na razini Sveučilišta, ukupna kvota slična je prošlogodišnjoj, kada je iznosila 12 410 uspisnh  mjesta, no nju je potrebno uspoređivati s ukupnom kvotom koju su prošle godine iskazali Sveučilište u Zagrebu i Društveno veleučilište Zagreb,