Muzej grada Zagreba mjesto je kulture za slijepe

Autor: Sarah Srdar 10/15/2013 17:14

Ne tako davno, prije svega desetak godina, mnogima je bila iluzija samo zamisliti muzej u kojem će u vrijednim slikama, predmetima i izloščima moći uživati slijepe i slabovidne osobe. Danas je to realnost zahvaljujući vodstvu Muzeja grada Zagreba gdje se odora bana Josipa Jelačića može vidjeti dodirom.

– Imamo fotografiju ulaska bana Jelačića u Zagreb i repliku njegove odore napravljenu prema velikoj slici koju slijepe osobe ne mogu vidjeti. Na samom početku provođenja programa doista smo vodili bitku s vjetrenjačama, a danas smo zaista ponosni – otkrila je Vesna Leiner, voditeljica programa za slijepe u Muzeju grada Zagreba i dodala kako će se u nadolazećem razdoblju slijepim i slabovidnim osobama će se nastojati približiti još više sadržaja i to kroz čak deset novih postava, odnosno tema.

– Nadamo se završetku ovog projekta kroz nekoliko godina i tako sadržaje Muzeja učiniti još pristipučanijima slijepim i slabovidnim osobama – rekao je Vinko Ivić, ravnatelj Muzeja grada Zagreba.

Ovaj program se u Muzeju našega grada zove ‘Od iluzije do inkluzije’ , a što nude muzeji u svijetu i Europi najbolje znaju oni koji su ih sami posjetili i doživjeli.

– Muzej grada Zagreba je kuća u kojoj najviše možete pipati. Postoji čitav niz stvari koje možete osjetiti. Makete i različiti predmeti, a to nam je jako bitno – osvrnuo se Vojin Perić, predsjednik Saveza slijepih Hrvatske.

Vodič kroz Muzej već je nekoliko godina dostupan na Brajevom pismu, dok su fotografije reljefaste. Daljnjim ulaganjima, nadaju se u Muzeju, svi će pripadnici društva moći uživati u istim sadržajima – jedni očima, drugi dodirom.