Može li ‘centar’ nadjačati ‘lijeve’ i ‘desne’?

Autor: Sarah Srdar 3/1/2014 17:14

Vrijeme je za novu Hrvatsku, za nove ljude, nove ideje, nove projekte, tim riječima obratio se okupljenima Nikica Gabrić na predstavljanju platforme ‘Partnerstvo hrvatskog centra’ koju su potpisali čelnici Nacionalnog foruma i HSLS-a. Zajednički izlazak na izbore za Euro parlament u svibnju bit će prvi pokazatelj postoji li uistinu u našoj zemlji takozvani ‘centar’ ili smo još uvijek podijeljeni na ‘lijeve’ i ‘desne’.

– Ljevica i desnica u Hrvatskoj nikada nisu imali rješenja za gospodarske probleme, a još manje za pitanja moralne obnove i nacionalnog pomirenja. Hrvatski centar alternativa je svemu što je do sada već viđeno – ističe Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a, koji šansu vidi kroz primjer političke situacije koja vlada u Zagrebu. U skupštinskim klupama oprbu čine upravo SDP i HDZ pa Kosor ne vidi zašto se takva slika ne bi mogla dogoditi i u ostatku Hrvatske.

Cilj ‘Partnerstva hrvatskog centra’ je okupiti političke stranke, grupacije, liste i pojedince kako bi došlo do promjena političke, socijalne, ekonomske, ekološke i moralne slike Hrvatske.

Političko natjecanje o budućnosti zemlje trebalo bi se voditi kroz pet principa, kažu iz ‘centra’. Tu su konkurentno i zdravo gospodarstvo, stvaranje Ustava ovog stoljeća, nezavisnost i objektivnost medija, sloboda pojedinca i zaštita obitelji te pomirenje za budućnost.

Jesu li Hrvati zainteresirani za EU izbore

Svibanj se približava brzinom munje, pa neće dugo trebati čekati da vidimo kakve će rezultate polučiti osnivanje političkog centra i hoće li, uostalom, Nacionalni forum i HSLS uspjeti pridobiti i uvjeriti birače kako postoji zdrava i dobra alternativa svemu već viđenom na političkoj sceni Hrvatske.

Činjenica je kako će biti potrebno uložiti puno truda kako bi se građane uopće ‘natjeralo’ da izađu na izbore. Na prvim, a ujedno i posljednjim izborima za hrvatske predstavnike u Europskom parlamentu koji su se održali u travnju 2013. godine, izlaznost je bila svega 20,84 posto. Iako smo otad postali i punopravna članica EU, puls građana među kojima je sve više nezadovoljnih, nezaposlenih i nezainteresiranih, nikako ne ulijeva nadu u veći postotak.