U Zoološkom vrtu grada Zagreba na svijet je došlo mladunče zlatnog agutija

Obitelj zlatnog agutija postala je bogatija za jednog člana.

Mladunče je u Tropskoj kući Zoološkog vrta grada Zagreba okoćeno 1. studenoga, a u upoznavanje svijeta lagano kreće pod budnim okom majke. Najčešće joj se vrti oko nogu, bilo gladno ili ne. Uz njezino se toplo zlatno krzno osjeća sigurno i voljeno.

Njegovi roditelji u ljubavi mogu biti uzor i sisavcima koji se smatraju najpametnijima na Zemlji. Kad pronađu partnera, agutiji ostaju zajedno do kraja života. Mužjak pritom štiti ženku i mladunce od drugih mužjaka te grabežljivaca. Kako bi se obranili od neprijatelja, agutiji mogu jako visoko skočiti.

Kada se uplaše, imaju poseban znak kojim upozoravaju članove obitelji – lupanje stražnjim nogama u pod. To je znak svima da se trebaju sakriti. Mladunci su najugroženiji jer često ne vide znak.

Tada se ukipe od straha i postaju lak plijen. Kako bi izbjegli taj scenarij, mladunci u prirodi trebaju naučiti da igra skrivača za njih nije izbor nego obaveza. Zlatni agutiji naseljavaju tropske kišne šume, a ponegdje i poljoprivredne površine Južne Amerike. Smatraju se životinjama sumraka jer se najsigurnije osjećaju upravo u sumrak i zoru. Tada pripreme hranu kako se ne bi izlagali grabežljivcima koji su aktivni tijekom noći i dana.

U spremanju hrane su slični većini glodavaca. Sjemenke koje ne pojedu odmah, toliko dobro sakriju od drugih i zakopaju da im i sami zaborave mjesto. Time pomažu rasprostranjivanju biljaka.