Ministar Bačić u posjetu u Zagrebačkoj županiji

Kako nakon potresa napreduje obnova zgrada i komunalne infrastrukture u Zaprešiću provjerili su ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Nakon sastanka sa županom Zagrebačke županije Stjepanom Kožićem i gradonačelnikom Željkom Turkom obišli su zgradu Pučkog otvorenog učilišta, četiri privatne zgrade te zgradu Suda koja kreće u rekonstrukciju.

Zgrada Pučkog učilišta se intenzivno obnavlja, a za nekoliko dana počinje obnova zgrade Suda. Sedamnaest je gradilišta na cestama koje se obnavljaju, a privatne zgrade su krenule u samoobnovu, uz potporu Poglavarstva. Samo u ovom dijelu obnova je vrijedna od 13 do 15 milijuna eura, sve teče po planu a angažirane su domaće tvrtke, kazao je gradonačelnik Željko Turk.

Ministar Davor Božinović najavio je da se planira i premještanje policijske postaje, a da u obzir dolazi sjeverni dio grada gdje bi trebale biti smještene žurne službe. S tim u vezi se razmišlja i o gradnji centra Civilne zaštite koji bi bio na raspolaganju gradu, županiji, ali i na nacionalnoj razini, ukoliko bude potrebe.

Branko Bačić, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine iskazao je iznimno zadovoljstvo s obnovom u Zaprešiću, ali i naglasio je kako se u Zagrebačkoj županiji iz Fonda solidarnosti financira 148 projekata, ukupne vrijednosti 273 milijuna eura, što je gotovo vrijednost Pelješkog mosta bez pristupnih cesta

Na zgradi Pučkog otvorenog učilišta Zaprešić potres je prouzročio oštećenja u vidu horizontalnih i kosih pukotina na nosivim zidovima i nadvojima objekta, kao i na ostalim zidovima. Oštećenja su nastala na nosivim zidovima prizemlja i 1.kata te naglašenije u zoni međusobnog spoja dva volumena zgrade. Ono bi ponovno trebalo zasjati u novom sjaju za nepune dvije godine i biti spreman za rad.

ČLANAK JE PROIZVEDEN U SURADNJI SA ZAGREBAČKOM ŽUPANIJOM.