Milenijska fotka za 180. obljetnicu hrvatske himne

Autor: www.jastrebarsko.hr 3/15/2015 15:12

U subotu, 14. ožujka,  u Jastrebarskom je svečanim programom obilježena 180. godišnjica od prvog objavljivanja stihova pjesme ‘Horvatska domovina’ Antuna Mihanovića, koja je 1891. postala hrvatskom himnom.

Program je započeo polaganjem vijenaca na grobu Antuna Mihanovića u Klanjcu, a nastavio se u Gradskom muzeju Jastrebarsko, gdje je otvorena izložba ‘Lijepa naša domovino’, posvećena Mihanoviću i njegovom doprinosu u razvoju hrvatske preporodne knjiženosti.

Najsvečanije je bilo na Strossmayerovom trgu u središtu Jaske, gdje su točno u podne, nakon što je Kuburaška udruga iz Okića pucnjem obilježila otvorenje ove manifestacije, svi orkestri, pjevački zborovi i kulturno-umjetnička društva jaskanskog kraja pod ravnanjem maestra Dragutina Fabijanića, izveli hrvatsku himnu, u nazočnosti predsjednika Hrvatskog društva književnika, Božidara Petrača, potpredsjednika Matice hrvatske, Stjepana Sučića, župana Krapinsko-zagorske županije, Željka Kolara, gradonačelnika Klanjca Zlatka Brleka, Snježane Ricijaš Horvatin, ravnateljice Kulturnog centra Klanjec, gradonačelnika Jastrebarskog Zvonimira Novosela te velikog broja Jaskanki i Jaskanaca.

Cijeli tekst ‘Horvatske domovine’ izgovorio je prvak Dramskog studija Jaska Antonio Agostini, a nakon dirljive i svečane intepretacije himne, u kojoj je sudjelovalo čak 300 pjevača i svirača, svi prisutni uputili su se u obližnji perivoj dvorca Erdödy, gdje je poznati fotograf Šime Strikoman snimio 2. jaskansku milenijsku fotografiju, ljudima dočarana karta Hrvatske i ispisana ‘Lijepa naša’.

U godini kad jaskansko Gradsko pjevačko društvo ‘Javor’ proslavlja 140 godina postojanja, a slavi se i 200 godina od rođenja Josipa Jurja Strossmayera čije ime nosi jaskanski glavni trg, proslava u čast Antuna Mihanovića i njegove ‘Horvatske domovine’ na pravi se način uklopila u prisjećanje na davna vremena, kada su naši preci cijenili i slavili svoju domovinu, svoj narod, svoju kulturu i svoju baštinu te su i budućim naraštajima ostavili trajan uzor i neprolazno nadahnuće. 

I na kraju, Antun Mihanović, autor ‘Horvatske domovine’, u Jastrebarskom ima svoju ulicu, a uz Grad Jastrebarsko, glavnog organizatora obilježavanja 180. godišnjice himne te Grad Klanjec, u osmišljavanje programa ove svečanosti uključili su se i članovi jaskanskog ogranka Matice hrvatske.