Milan Bandić objavio Memorandum o “zagrebačkom Manhattanu”

Popustio je.

Foto: Jabuka TV

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić popustio je pod pritiskom javnosti i gradskih zastupnika te objavio Memorandum o razumijevanju koji je potpisao s tvrtkom Eagle Hills koja bi trebala graditi “zagrebački Manhattan”, a zbog čega je potrebno stvoriti preduvjete i promijeniti Generalni urbanistički plan Grada Zagreba.

“Učinio je to samo dan prije sjednice Skupštine na kojoj se nalazi naša točka Kluba lijevog bloka prema kojoj bi se Bandića zadužilo da gradskim zastupnicima podnese izvješće o realizaciji projekta “Zagrebački Manhattan”, a to izvješće bi sadržavalo i Memorandum. Najavio sam još prošli tjedan nakon što smo ih stisnuli na skupštinskim odborima da će gradska uprava to morati objaviti prije ili kasnije i to se upravo dogodilo”, napisao je na Facebooku gradski zastupnik Tomislav Tomašević.

“Nismo se dali ponižavati prošli petak kada je gradonačelnik arbitrarno odlučio, bez ikakvog zakonskog uporišta, da gradski zastupnici mogu vidjeti Memorandum na samo 15 minuta bez ikakvog zapisivanja”, dodaje Tomašević.

Memorandum se sastoji od 20 članaka, a sklopljen je 12. ožujka 2019. godine. U njemu stoji da bi se takozvani “Grad u Gradu”, odnosno “zagrebački Manhattan” trebao protezati na površini od oko 1,1 milijuna kvadrata.

“Zajednički pothvat je realizacija preobrazbe prostom u novo inovativno gradsko područje mješovitih i raznovrsnih komplementarnih namjena koje bi svojom raznolikom ponudom i novim konceptom unaprijedilo opću kvalitetu života stanovnika, postalo nezaobilazna turistička atrakcija, odnosno koje bi svojim raznolikim funkcijama formiralo središte Novog Zagreba”, pojašnjeno je u tekstu.

Jasno je navedeno i da konačnu odluku donosi predstavničko tijelo, u ovom slučaju Gradska skupština Grada Zagreba.

Kao što se i prije spominjalo, navodi se rok od osam mjeseci za od potpisivanja Memoranduma s mogućnošću produljenja tog roka za šest mjeseci, ako se obje strane slože. U tom roku moraju se ispuniti predradnje kao što su izmjene i dopune GUP-a, nabaviti potrebne suglasnosti i odobrenja.

“Namjera je ugovornih strana da Ciljno društvo ne dijeli nikakvu dobit ugovornim stranama sve dok projekt ne hude dovršen i dok zajmovi trećih osoba i udjeličara ne budu u cijelosti otplaćeni”, dodaju.

>>> MEMORANDUM MOŽETE PROČITATI OVDJE <<<