Mamiću carinska inspekcija zaplijenila jahtu

Zdravko Mamić

Tekst:: B.A. 7/2/2010 21:28

Carinska inspekcija izdala je rješenje kojim se Zdravko Mamiću zabranjuje raspolaganje 20-metarskom jahtom jahtom “Maluciva” vezanoj u ACI-jevoj marini u Ičićima. Naime, Dinamov je šef jahtu kod uvoza registrirao a firmu, i to za obavljanje gospodarske djelatnosti – dakle iznajmljivanje, piše Jutarnji list.

Obavljenim carinskim nadzorom utvrđeno je kako Mamić nije predočio dokaze da je jahta zarađivala kroz najam i zbog toga je do daljnjega Mamićeva jahta zaplijenjena.

Mamić bi, ako želi ponovno zaploviti, morao podmiriti sve troškove kao i svi koji su plovila kupili za privatne svrhe. Prvo bi mogao platiti trošarinu, koja i nije tako velik trošak ako mu se bude obračunala po propisima kakvi su vrijedili dok je brod uvezen u Hrvatsku. Trošarina je tada bila fiksna i vezana uz dimenziju broda.

Najviši iznos bio je 150.000 kuna i to za jahte duže od 15 metara. Šukerove inspekcije mogle bi Mamiću naplatiti i kaznu, a ovisno o težini učinjenih prekršaja, to može iznositi i više stotina tisuća kuna. Ako Mamić obaveze ne plati, tada se pokreće postupak prisilne naplate kroz ovrhu i to sudskom prodajom jahte.