Krov za Hrvatsku: Sedmeročlana obitelj iz Čučerja dobit će novi dom!

U sklopu humanitarne akcije Krov za Hrvatsku, izgradit će se drvene montažne kuće za 20 obitelji s područja koja su najteže pogodili prošlogodišnji potresi.

FOTO: Tamara Horvat, Davor Puntijar TEKST: www.zagreb.hr

Međunarodna udruga gradišćanskih Hrvata Hrvat S.A.M. (Slovačka – Austrija – Mađarska) iz Zagreba, a na inicijativu biskupa dr. sc. Egidija Živkovića organizira humanitarnu akciju Krov za Hrvatsku, a u čijem sklopu će se izgraditi drvene montažne kuće za 20 obitelji s područja koja su najteže pogodili prošlogodišnji potresi.
Trenutno su u tijeku radovi za novi dom sedmeročlane obitelji Brajković iz Čučerja čija je kuća u potresu u cijelosti uništena pa žive razdvojeno na tri adrese.

Kuća od 85 m2 će danas biti završena, a dopremljena je u tri šlepera iz Eisenstadta. Državne i lokalne vlasti su izdale potrebnu dokumentaciju i izgradile temelj za 85 m2  s priključcima za vodu, struju, kanalizaciju, plin i telefon.

„Veliko mi je zadovoljstvo vidjeti kako je zajedničkim nastojanjem, trudom i srcem ovako nešto ostvarivo. Upravo u ovim teškim trenutcima kakvi su ovi poslije potresa i u tijeku pandemije je lijepo znati da imaš nekoga svog koji o tebi brine i koji proživljava tvoju nesreću. Hvala gradiščanskim Hrvatima i ocu biskupu Egidiju što su u nama, u Gradu Zagrebu prepoznali istinskoga partnera, onog koji je uvijek otvorenih vrata za svaku humanitarnu aktivnost!“, izjavila je Jelena Pavičić Vukičević, obnašateljica dužnosti gradonačelnika.

Fra Božidar Blažević iz udruge Hrvat S.A.M je rekao da osobitu zahvalnost duguju gospođi Jeleni Pavičić Vukičević jer im je pružila ruku prijateljstva. „Bez Vas mi ne bismo mogli realizirati svoju ljubav. I nadalje ćemo rado pomagati“, naglasio je.

Ova humanitarna akcija je rezultat suradnje Biskupije Željezno za Hrvatsku i njezina delegata fra Božidara Blaževića, Grada Zagreba, Zagrebačke nadbiskupije, Caritasa te Vlade RH. Austrijske tvrtke će izgraditi drvene montažne kućice, a doradu kuća s namještajem će preuzeti  hrvatske i njezini poduzetnici kako bi što više novca ostalo u Hrvatskoj.

Dosad su planirani projekti u vrijednosti od 2 milijuna eura na području Zagreba i Sisačko-moslavačke županije.

Također, od sutra kreću i radovi na izgradnji župne kuće u Čučerju s prostorom za pastoralni rad, a na čemu je Gradu Zagrebu i gradiščanskim Hrvatima zahvalio župnik Marko Torbar.  Izgradnja sljedeće kuće je planirana za 9. svibnja.