Koordinacija ugostitelja Hrvatske traži hitan sastanak s Vladom

- Imamo apsolutno najvišu stopu PDV-a na pripremu i posluživanje hrane na Sredozemlju i jednu od najviših stopa u Europskoj uniji - istaknuo je je predsjednik Nezavisne udruge ugostitelja Marin Medak

Press materijal

U Zagrebu je u organizaciji Koordinacije ugostitelja Hrvatske održan radni sastanak s ključnim dionicima na kojem se govorilo o problemima s kojima su se suočili hrvatski ugostitelji te je poslana snažna poruka Vladi da se PDV na pripremu i posluživanje hrane u ugostiteljstvu mora hitno smanjit sa sadašnjih 25% na 13%.

Nakon završetka sastanka, predsjednik Nezavisne udruge ugostitelja Marin Medak i predsjednik Udruge ugostitelja Primorsko-goranske županije Vedran Jakominić, prezentirali su zahtjeve koje će uputiti Vladi Republike Hrvatske i nadležnim institucijama, a s ciljem spasa sektora turizma i ugostiteljstva koji se u ovom trenutku zbog visokog poreznog opterećenja nalazi pred potpunim kolapsom.

Upravo zbog ove alarmantne situacije, vrijeme je da Vlada konačno pokrene dijalog s predstavnicima ugostitelja, poručuju iz Koordinacije ugostitelja Hrvatske.

Na radnom sastanku prisustvovali su predstavnici Udruge poreznih obveznika Lipa, Hrvatske udruge turizma, Udruge nezavisnih poslodavaca, Koordinacije proizvođača jakih alkoholnih pića pri HUP-u, predstavnik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel, predstavnici dobavljača te brojni hrvatski ugostitelji. Koordinaciju ugostitelja Hrvatske čine ugostitelji diljem Hrvatske, između ostalih i pokretači inicijative Udruga za ugostiteljstvo i turizam Međimurja, Udruga ugostitelja Dubrovnik, Nezavisna udruga ugostitelja te Udruga ugostitelja Primorsko-goranske županije.

Rečeno je kako su mjere poput uvođenja kvote za strane radnike samo privremeno rješenje. Hrvatskoj je potrebna kvalitetna i dugoročna strategija razvoja turizma i ugostiteljstva koja će između ostalog omogućiti da hrvatski radnici ostaju u Hrvatskoj, umjesto da odlaze u inozemstvo.

Press materijal
Press materijal

– Imamo apsolutno najvišu stopu PDV-a na pripremu i posluživanje hrane na Sredozemlju i jednu od najviših stopa u Europskoj uniji. Tražimo hitno smanjivanje te stope na 13%, kao i ukidanje poreza na potrošnju od 3% jer nas te stope onemogućavaju da adekvatno platimo domaće radnike koje želimo zapošljavati umjesto stranaca. Nalazimo se u poreznim škarama koje nam ne dozvoljavaju razvoj i uništavaju ne samo naš sektor nego i turizam kao ključnu granu hrvatskog gospodarstva. Prihod nam je kroz visoke poreze i davanja praktički nacionaliziran, a svi rizici i obveze ostaju nama. Naša inicijativa sada je prerasla u aktivnu Koordinaciju ugostitelja Hrvatske kao rezultat krajnje potrebe za promjenom – izjavio je predsjednik Nezavisne udruge ugostitelja Marin Medak.

– Ako usporedimo raspodjelu ugostiteljskog prometa u Hrvatskoj i u usporedivim mediteranskim zemljama, ukupan udio države i radnika u prometu je gotovo istovjetan (59% naspram 58%) ali kada obratimo pozornost na neto iznos koji radnik dobije na račun dolazimo do odgovora gdje je novac. Radnik kod nas dobije točno 50% iznosa koji bi mogao
dobiti, a cjelokupnu razliku prisvaja država. Ponižavajuće je gledati kako ljudi odlaze iz zemlje, dok iz Vlade stižu poruke kako je poslodavac taj koji je nezasitan. Po podacima Fine, nešto više od 120 tisuća poduzetnika lani je imalo 882.884 zaposlena, riječ je oko 680 milijardi kuna prometa, a 22 milijarde kuna dobiti (odnosno 3 %). Jasno je da novac nije kod nas. Očekujemo da ćemo u suradnji sa svim dionicima – malim pivarima, vinarima, OPG-ovima i sindikatima uspjeti u nakani da obranimo našu ekonomiju. Da usmjerimo prihode našim kolegama i domaćim proizvođačima i time osnažimo ekonomiju, ali i smanjimo ovisnost o turizmu – zaključio je predsjednik Udruge ugostitelja Primorsko-goranske županije Vedran Jakominić.

 

Press materijal