Konačnu odluku o mostu u Rogininoj donosi HŽ

Autor: Gorana Banjeglav 10/2/2014 16:08

Most kod Roginine koji spaja bivšu tvornicu TOZ postavljen je 1970 godine za potrebe radnika TOZ-a, no nakon 43 godine most je u jako lošem stanju.

Željezna konstrukcija je zahrđala, na njoj se nalaze velika oštećenja, rupe i izbočine. Opasan je i za starije ljude i za djecu koji ga prelaze, jer se u blizini nalaze škola i vrtić. Što je po GUP-u predviđeno s tim mostom, hoće li biti uklonjen, saniran, i hoće li biti izgrađen kakav podvožnjak, pitanje je koje su nam postavili građani.

– S obzirom na dotrajalost čeličnog pješačkog mosta preko željezničke pruge u Kustošiji, u 2012. godine izrađena je tehnička dokumentacija i to za stanje postojećeg mosta i ispitivanja i procjena za izgradnju novog mosta. Pregledom izrađene tehničke dokumentacije zaključeno je da je pješački most preko željezničke pruge izgrađen 1970. – 1971. godine. Investitor je bila Tvornica olovaka Zagreb (TOZ) – odgovaraju iz Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet te dodaju da je izgradnja građevine bila pod sustavom tadašnje JŽ-ŽTP – Zagreb (danas HŽ) koje su jedno vrijeme i brinule o održavanju iste.

Pješački most je tada prvenstveno izgrađen zbog radnika TOZ-a.

– Zemljište na kojem je izgrađen most u vlasništvu je HŽ-a, te je za bilo koji zahvat potrebna njihova suglasnost. Radovi bi se morali izvoditi uz posebni nadzor HŽ-a i dinamikom koju bi oni odredili, a i uz novu regulaciju željezničkog prometa. Troškovi HŽ-a za suglasnost, njihov nadzor, regulaciju prometa i druge usluge su sigurno znatni, ali za sada su nepoznati – ističu iz Gradskog ureda i dodaju kako je s obzirom na navedeno potrebno spitati opravdanost investicije i donijeti konačnu odluku.

– Prije realizacije sanacije ili izgradnje pješačkog mosta, potrebno je osigurati financijska sredstva. U Programu gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2014. godinu na području Grada Zagreba nisu planirana potrebna financijska sredstva – zaključuju iz Gradskog ureda.