KOLUMNA ROBERTA HIRCA: Ususret gradskom proračunu

Dan uoči sjednice Gradske skupštine, a nakon upravo završene sjednice skupštinskog Odbora za financije kojeg sam član, dojma sam da nas na sjednici Gradske skupštine očekuje živopisna i beskonačna rasprava o prijedlogu proračuna za 2018. godinu i projekcija za sljedeće dvije godine.

Piše Robert Hirc, zastupnik Reformista u Gradskoj skupštini Grada Zagreba

Naime kaj. Ovotjedna, šesta sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba ima najopsežniji dnevni red dosad. Na dnevnom redu su čak 33 točke, od kojih je prva pravi „kapitalac“ – skraćeno napisano „Prijedlog proračuna Grada Zagreba za 2018.“ godinu. Bit će tu još, medijima i javnosti interesantnih točaka, poput one o bisti Loli Ribaru, ali po relevantnosti ova o proračunu zaslužuje da se o njoj najviše piše i govori.

Dosad najdulja sjednica Gradske skupštine trajala je od 9 ujutro do 2.30 u noći. Onda smo na sljedećim sjednicama došli pameti, pa smo ih organizirali u 2 cijela dana. Čini se da ćemo s ovom sjednicom oboriti rekord u duljini zasjedanja, a mogla bi se protegnuti i na cijela 3 radna dana.

Nakon sjednice Odbora za financije ostao sam u neformalnom razgovoru s nekoliko kolega zastupnika kao i s ljudima od struke iz gradske uprave. Rasprava odlična, konstruktivna, kao i na sjednici, ali s dahom neformalnosti, bez prisustva kamera. Razgovor je lišen političkih naboja, na stolu su tek stručna sučeljavanja potkrijepljena argumentima. Nije lako u postojećim gospodarskim uvjetima i s obzirom na nepovoljan zakonodavni okvir po pitanju prihoda jedinicama lokalne i regionalne samouprave napraviti uravnotežen i kako se to voli reći, razvojan i socijalan proračun.

Činjenica je da je Grad Zagreb zbog izmjena poreznog zakonodavstva u zadnje 3 godine ostao bez 1 milijarde i 200 milijuna kuna. S jedne strane Grad se mora razvijati, ali u postojećim uvjetima bit će vrlo teško na dulji rok održati uravnoteženi proračun, usprkos činjenici da je ovogodišnji samo neznatno povećan.

Prema preliminarnim razgovorima, vjerojatno ću ja govoriti na sjednici Gradske skupštine u ime najvećeg kluba u Gradskoj skupštini. Moj osobni stav je, a vjerujem da će i moj klub zastupnika to također prihvatiti, da se prijedlog proračuna mora podržati. U prvom čitanju bit će moguće predložiti amandmane i o njima će se provesti rasprava, nakon čega će stručne službe Grada za sljedeću sjednicu Gradske skupštine predložiti konačni prijedlog proračuna. Mi gradski zastupnici izabrani smo da zajedno sa stručnim službama Grada upravljamo Gradom. Moja iskustva sa svim pročelnicima su odlična – radi se o stručnim ljudima, predanima svom poslu. Nitko od njih nije uhljeb, odgovorno to tvrdim. Kroz razgovor s njima saznajem da ni njima nije bilo lako uravnotežiti potrebe njihovih ureda. Potreba je uvijek više nego što cjelokupni proračun može podnijeti.

Usvajanje gradskog proračuna najvažniji je zadatak gradskih zastupnika i pretpostavka budućeg funkcioniranja Gradske skupštine i Gradske uprave. Stoga smatram da na njemu ne treba skupljati političke bodove. Treba realno sagledati mogućnosti i okolnosti te nastojati kroz raspravu i amandmane iznjedriti realan proračun koji će u trenutnim okolnostima biti najbolja kombinacija onog što možemo trošiti imajući u vidu mogućnosti uprihođivanja.

Za sljedeću godinu planirani su i neki kapitalni objekti, poput sljemenske žičare, rotora kod Remetinca i Radničke ceste. Naravno da ima još važnih projekata koji trebaju ići u realizaciju, ali kao i na primjeru vlastitog kućnog budžeta, možemo potrošiti ono sa čime raspolažemo.

Naš gradski proračun sastoji se od računa prihoda i rashoda te računa financiranja. Drugi dio pokazuje rashode po vrstama i proračunskim korisnicima. Plan razvojnih programa sadrži ciljeve i prioritete razvoja Grada.

I to je poligon za nepreglednu skupštinsku kombinatoriku. Možeš za bilo kaj reći da se na baš toj stavci nije predvidjelo dovoljno sredstava ili da se za neke stavke predviđa nerealno visok iznos. Svaka pojedina ciljna skupina može reći da za svoj rad treba više sredstava, a po onoj našoj dobroj staroj kolegijalnoj uzrečici „nek susedu crkne krava“, pa nek’ se radije uzme bilo kome drugom, samo ne meni!

Nema tog čarobnjaka koji s ograničenim sredstvima može zadovoljiti sva gladna gradska usta, pa će i izglasavanjem ovog proračuna neki korisnici gradskog proračuna ostati nezadovoljni. Namjerno se u ovoj kolumni nisam upuštao u navođenje pustih brojki. Bit će toga i previše u diskusiji u Gradskoj skupštini.

Dok ovo pišem stigle su mi putem elektronske pošte korisničke upute za elektronsko glasovanje u Gradskoj skupštini. Uvode se nove funkcije, pa ćemo se odsad moći prijavljivati za rasprave i tražiti stanke u ime kluba elektroničkim putem. Kartice u raznim bojama kojima smo to dosad činili, odlaze u povijest. Naravno da se Gradska skupština treba modernizirati, ali s instaliranjem tih poprilično velikih uređaja na svakom zastupničkom mjestu, ostali smo bez kompletnog radnog prostora za bilo kakvu dokumentaciju koju smo donijeli u papirnatoj formi. Ukoliko želimo nešto pribilježiti na papir za vrijeme sjednice, odsad ćemo to činiti pišući na koljenima.